vijesti
0

Susret Hadžić-Sorensen: Koridor 5-C je zajednički prioritet

FENA
Damir Hadžić (Foto: Sarajevo-x.com)
Damir Hadžić (Foto: Sarajevo-x.com)
Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić primio je danas u Sarajevu šefa Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU ambasadora Petera Sorensena.

Hadžić je Sorensena informirao o aktivnostima u narednom periodu s fokusom na važnost ubrzavanja rada na infrasturkturnim projektima poput cestovnog koridora 5-C i željezničkog koridora X te što skorije preuzimanje kontrole nad bh. nebom.

Sorensen je suglasan da je koridor 5-C ključ unapređenja putne infrastrukture u BiH te snažan podsticaj za domaću ekonomiju.

Izrazio je spremnost Delegacije EU u BiH i Ureda specijalnog predstavnika da pruže potrebnu podršku vlastima u BiH da bi rad na ovom projektu bio ubrzan.

Hadžić je naglasio da treba poštovati interese lokalnih zajednica prilikom izrade tehničko-izvedbenog rješenja te uključiti sve nivoe vlasti u sam proces planiranja trase.

Sugovornici su istakli da treba što prije okupiti sve zainteresirane strane da bi, uz koordinaciju Ministarstva komunikacija i prometa, bila ustanovljena jasna podjela nadležnosti i aktivnosti i putem zajedničkog memoranduma o razumijevanju svih nivoa vlasti u BiH i evropskih partnera i time ubrzao rad na ovom projektu.

Hadžić i Sorensen razgovarali su i o programiranju IPA fondova za 2012. te usaglasili stav da su kandidirani projekti iz sektora transporta prioritet u radu Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Susretu je prisustvovao zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH Rudo Vidović, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.