Oštre osude
36

SPUS: Vlast u RS-u se ponaša kao inkvizicijsko-staljinistička diktatura koja ugnjetava znanje

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu najoštrije je osudio anticivilizacijsko obavještenje koje je uputilo Ministarstvo prosvjete i kulture BH entiteta RS, kojim od javnih visokoškolskih ustanova traže da ne učestvuju u bilo kakvim oblicima saradnje na državnom nivou.

"Smatramo da je ovo jedan opasni presedan rukovodstva jedne od naših administrativnih jedinica, koji se pod hitno mora osuditi i poništiti, a kojim se upućuje instrukcija dijelu akademske zajednice s ograničenjima o bavljenju naukom. Mislili smo da je vrijeme inkvizicije i progona naučnika, te ugnjetavanja naučne misli dio ružne historije Evrope, ali svjedoci smo da se vlast u našem manjem BH entitetu ponaša kao inkvizicijsko-staljinistička diktatura, koja misli da može da ugnjetava najveću ljudsku vrlinu, a to je znanje", navode iz SPUS-a.

Ističu da je ovo očigledan udarac na bolonjski process i jedan od osnovnih temelja postojanja evropskog prostora visokog obrazovanja.

"Akademska sloboda je ono što je ugrađeno u temelje savremenih evropskih tokova visokog obrazovanja, što je formalno zapisano u Magna Charta Universitatum. Na ovaj način vlast u manjem BH entitetu želi učvrstiti svoju vlast, jer društvo bez slobode nauke i znanja je društvo mraka", smatraju u SPUS-u.

Ističu da je neshvatljivo da neko u 21. stoljeću pokušava ograničiti akademske slobode i učešće naučnika na naučnim skupovima, te da je ovo još jedan od razloga zašto Evropska agencija za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju nije akreditirala diplome svršenika s naših univerziteta.

"Pozivamo akademske radnike, studente i sve one koji misle o akademskoj zajednici da podignu glas protiv ovakvih, u Evropi zasigurno nezapamćenih pritisaka na akademsku zajednicu. Također, napominjemo da se radi o istom onom entitetskom ministarstvu koje na najgrublji način krši ljudska prava i povratnicima onemogućava izučavanje bosanskog jezika", saopćili su iz SPUS-a.

Pozivali su Rektorsku konferenciju BiH, Agenciju za visoko obrazovanje BiH, Evropsku agenciju za visoko obrazovanje, Evropsku asocijaciju univerziteta i Evropsku komisiju da reaguju na ovaj presedan u akademskim krugovima i spriječe daljnju dekadenciju društva, jer ograničavanjem naučne misli vlast vraća univerzitete u Srednji vijek.

"Akademska zajednica države Bosne i Hercegovine je jedinstvenija nego ikada i sigurni smo da će pobijediti ovakve i slične nasrtaje, te da ćemo konačno zauzeti mjesto koje nam na regionalnom i svjetskom nivou pripada", poručili su iz SPUS-a.