Dodatne količine
132

Sarajevogas: Energoinvest nam želi naplatiti plin po četiri puta većoj cijeni od utvrđene

M. G.
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Iz Sarajevogasa su rekli da ponuda iz Energoinvesta za nabavku dodatnih količina prirodnog gasa jasno naglašava kupovinu dodatnih količina prirodnog gasa, ali po četiri puta većoj cijeni u odnosu na trenutnu.

Trenutnu cijenu, kažu, utvrdila je Vlada Federacije BiH 30. decembra 2021. godine za distributivna preduzeća u Federaciji BiH.

"Također, ističemo, po istom Ugovoru, prethodnih godina Sarajevogas nije imao ograničenja u dnevnoj potrošnji, odnosno postojala je mogućnost dnevne renominacije količina gasa, što u ovom trenutku nije moguće. Trenutno, Energoinvest je ograničio isporuku na 1.200.000 kubnih metara prirodnog gasa za Federaciju BiH, odnosno 950.000 kubnih metara za dnevne potrebe KJKP Sarajevogasa, po veleprodajnoj cijeni prirodnog gasa koju je utvrdila Vlada Federacije BiH na sjednici održanoj 30. decembra 2021.godine", kažu iz Sarajevogasa.

S tim u vezi, naglašavaju da je 22. januara 2022. godine Sarajevogasu isporučeno 50.000 kubnih metara manje u odnosu na naručene dnevne količine, 23. januara manje 44 000 kubnih metara, a jučer za čak 130.000 kubnih metara.

"I jučer i danas Arcelor Mittalu je dozvoljeno da troši dodatne količine gasa dva puta veće od planiranih, a po trenutnoj cijeni koju je utvrdila Vlada Federacije BiH, dok se tržišna cijena nudi samo Sarajevogasu i Toplanama", zaključuju iz Sarajevogasa.