Sarajevo u društvu najvećih evropskih metropola, ali kada je riječ o zagađenju zraka

Sarajevo u društvu najvećih evropskih metropola, ali kada je riječ o zagađenju zraka
6
Klix.ba
25.12.2015. u 15:16
24
komentara
6

dijeljenja
Sarajevo u društvu najvećih evropskih metropola, ali kada je riječ o zagađenju zraka Foto: Arhiv/Klix.ba
Njemački Bild objavio je spisak najzagađenijih gradova u Evropi. Među najteže pogođenim metropolama našli su se Barcelona, Milan i glavni grad naše zemlje.
Kako prenosi njemački list, osim Sarajeva i drugi gradovi Starog kontinenta uveli su vanredne mjere za sprečavanje daljnjeg zagađenja zraka.

Tako su vlasti Milana uvele mjeru prema kojoj jedan dan mogu voziti samo automobili čije registarske oznake počinju parnim brojem, a drugi dan samo oni sa neparnim brojem na početku registarske oznake. Pretpostavlja se da bi u narednim danima automobilski saobraćaj mogao biti u potpunosti zabranjen.

Brojni građani Milana bili su prinuđeni biciklima voziti do svojih radnih mjesta (Foto: EPA) Brojni građani Milana bili su prinuđeni biciklima voziti do svojih radnih mjesta (Foto: EPA)


Slična situacija je i u Barceloni. Naime, vidljivost je manja od 30 metara, a vlasti zemlje podijelile su zaštitne maske građanima.

Zbog gustog smoga teško je prepoznati da se na fotografiji vidi najveći španski grad Barcelona (Foto: AFP) Zbog gustog smoga teško je prepoznati da se na fotografiji vidi najveći španski grad Barcelona (Foto: AFP)


Ipak najveći dio teksta njemački list posvetio je upravo Sarajevu.

Kako ističe Bild, količina štetnih materija u zraku u našem glavnom gradu dvostruko je veća od granične vrijednosti. Ističe se da su osim prekida nastave u školskim ustanovama, vlasti građanima preporučile da ne napuštaju svoje domove.

"Brojne Sarajlije nadaju se da će do Nove godine pasti snijeg i kiša kako bi se saprala prašina i štetne materije koje kruže atmosferom. Osim toga, nadaju se da će nakon nekoliko sedmica konačno ponovo vidjeti plavo nebo", piše u najnovijem izdanju Bilda.
Prijavi grešku


Komentari (24)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...