{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo prekrili magla i smog: Zrak zagađen, pogoršanje u narednim danima

4.12.2015. u 09:15
549
106
Sarajevo prekrili magla i smog: Zrak zagađen, pogoršanje u narednim danima
549
Zbog stabilnog vremena u narednim danima očekuje se dodatno povećanje polutanata, odnosno zagađenja zraka. Sarajevo i Zenica su najugroženiji.
"Ne očekuju se nikakve padavine u narednim danima, zbog toga aerosoli i ostali polutanti mogu slobodno kružiti zrakom. S obzirom na hladnije dane i povećan broj ložišta, očekuju se povećane vrijednosti aerozagađenja", izjavili su za Klix.ba iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Ipak, nivo zagađenja svim izmjerenim polutantima u jutarnjim satima nalazi se unutar graničnih vrijednosti. Ne očekuje se da će ijedan polutant postići tzv. prag uzbune, odnosno nivo iznad kojeg postoji rizik za ljudsko zdravlje prilikom kratkotrajnog izlaganja.

Najzagađeniji su Sarajevo i Zenica.

U Gradu željeza izmjerena je povećana količina sumpordioksida, a ona je u jutarnjim satima iznosila 405 mikrograma po metru kubnom. Što se tiče glavnog grada, količina ovog polutanta iznosila je 12 mikrograma po metru kubnom.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda istaknuli su da povećanu vidljivost i smanjene zagađenja zraka možemo očekivati tek sa novim padavinama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: