BiH
37

Isti problemi: Zrak sve zagađeniji, nema olakšanja bez vjetra i padavina

Piše: I. P.
U posljednjih nekoliko dana mjerne stanice u gradovima Federacije BiH bilježe prekoračenja graničnih vrijednosti koncentracije prašine u zraku.
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

Povećanje je zabilježeno u Zenici i Sarajevu, dok u Tuzli i Lukavcu uređaji za praćenje koncentracija prašine nisu u funkciji. Ipak, najvjerovatnije da je i u ovim gradovima sličan trend kada je riječ o koncentraciji lebdećih čestica. Osim prašine, na mjernim mjestima u Tuzlanskom kantonu zabilježeno je i prekoračenje koncentracije sumpordioksida.

"Treba imati na umu da je u posljednjih nekoliko dana prisutna pojava gustih jutarnjih magli u kotlinama, zbog čega građani osjete zagađenost zraka. Napominjemo da gustina magle nije obavezno indikator stepena zagađenosti zraka iako uslovi nastanka magle pogoduju i povećanju zagađenja", objašnjeno je iz Sektora životne sredine pri Federalnom hidrometeorološkom zavodu.

Trenutni kvalitet zraka u Sarajevu, Zenici i Tuzli se može nazvati umjereno zagađenim, a osobe sa respiratornim problemima bi trebale izbjegavati veća naprezanja i duža zadržavanja na otvorenom.

"U narednih nekoliko dana se ne očekuje značajnija promjena meteorološke situacije. Stabilna atmosferska situacija pogoduje razvoju jutarnjih magli. Tokom noćnih i jutarnjih sati se očekuju uspostavljanja lokalnih temperaturnih inverzija i najviše dnevne koncentracije zagađujućih materija, dok tokom dana djelovanjem Sunčevog zagrijavanja dolazi do uspostavljanja normalne termičke stratifikacije nižih slojeva atmosfere, što za posljedicu ima vertikalno miješanje zraka i opadanje koncentracija zagađujućih materija", objašnjeno je za Klix.ba iz FHMZ-a.

Naši stručnjaci tvrde da se značajnije poboljšanje kvaliteta zraka ne može očekivati u narednih nekoliko dana, odnosno dok god ne dođe do frontalnih poremećaja praćenih jakim vjetrom ili padavinama.

Ovakva situacija je uobičajena za ovaj dio godine i u narednih nekoliko mjeseci može se očekivati znatno povećanje zagađenja zraka u našim gradovima. Glavni faktori zagađenja su, pored meteorološko-reljefnih uslova, ložišta na kruta goriva kao što je ugalj, velika industrijska i termoenergetska postrojenja te saobraćaj.