|

Zrak u Tuzli, Zenici, Kaknju i Sarajevu i dalje nezdrav i opasan za osjetljive grupe stanovništva

Zrak u Tuzli, Zenici, Kaknju i Sarajevu i dalje nezdrav i opasan za osjetljive grupe stanovništva
12
F
FENA
18.12.2015. u 10:51
27
komentara
12

dijeljenja
Zrak u Tuzli, Zenici, Kaknju i Sarajevu i dalje nezdrav i opasan za osjetljive grupe stanovništva
Tokom jučerašnjeg dana došlo je do blagog poboljšanja kvaliteta zraka u svim gradovima u kojima se vrše mjerenja u Federaciji Bosne i Hercegovine, a taj trend je nastavljen i jutros.
Zrak, i pored povećane vidljivosti odsustva magle, još uvijek nije čist te u narednim danima postoji mogućnost ponovnog povećanja koncentracija.

Još uvijek su koncentracije lebdećih čestica (PM10 i Pm2.5) iznad graničnih vrijednosti na svim mjernim mjestima u Sarajevu, Zenici i Tuzli, međutim znatno niže nego prethodnih dana. I sumpordioksid je viši od graničnih vrijednosti u Zenici i centru Tuzle, a po našim saznanjima i u Kaknju.

Koncentracije zagađujućih materija u Goraždu su u okviru graničnih vrijednosti.

U Kantonu Sarajevo, proglašena je epizoda UPOZORENJA, a u općini Kakanj i Općini Zenica još uvijek je na snazi epizoda Pripravnost. Nadležne institucije će poduzeti mjere u skladu sa lokalnim planovima interventnih mjera za slučajeve prekomjerne zagađenosti, saopćeno je iz Sektora životne sredine Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

Zrak u Tuzli, Zenici, Kaknju i Sarajevu i dalje je nezdrav i opasan za osjetljive grupe stanovništva. Osobe s respiratornim poteškoćama i kardiovaskularnim oboljenjima trebaju izbjegavati napore. Preporučuje se odlazak na izlete u viša područja sa svježim zrakom. Obzirom na dužinu trajanja, ovakva stanja pogoduju i nastanku respiratornih bolesti poput astme,osobito kod djece.

Korištenje maski je mnogo efikasnije od korištenja šalova prilikom disanja, jer šalovi propuštaju najveći dio prašine mjerenih promjera (PM10 i PM2.5).

Glavni izvori zagađenja zraka u Federaciji Bosne i Hercegovine su: domaćinstva i drugi objekti koji se zagrijavaju na kruta goriva, industrijska postrojenja, termoelektrane i saobraćaj.
Prijavi grešku


Komentari (27)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...