vijesti
0

Samo tri posto Bošnjaka povratnika u Zvornik zaposleno

FENA
Udruženje građana povratnika općine Zvornik održalo je sastanak s predstavnicima OSCE-a o temi "Sigurnosna situacija u općini Zvornik, obrazovanje kao i uposlenost mladih ljudi na području općine Zvornik".

Cilj sastanka bile su pripreme za okrugli sto koji će biti održan u aprilu s predstavnicima OSCE-a i čelnicima općine, kao i političkim i drugim subjektima koji egzistiraju na području Zvornika.

Članovi Udruženja su potvrdili da je sigurnost na profesionalnom nivou i da je Zvornik jedan od gradova u RS-u koji se zaista može pohvaliti u ovom segmentu.

Međutim, kada su u pitanju zaposlenost Bošnjaka, kao i obrazovanje na području Zvornika, situacija je poražavajuća.

Prema statistikama zaposlenost Bošnjaka je manja od tri posto cjelokupnog bošnjačkog stanovništva u Zvorniku.

Samo 60 Bošnjaka je zaposleno u institucijama na prostoru općine u kojoj živi oko 20.000 povratnika.

Jedini pozitivan primjer ravnopravnosti je Granična policija u terenskoj jedinici Zvornik, u kojoj je od 135 zaposlenih 70 Bošnjaka.

Povratnici su istakli da i u obrazovanju na području Zvornika postoji dosta nepravilnosti kada je u pitanju broj zaposlenih Bošnjaka u školama u odnosu na broj učenika bošnjačke nacionalnosti.

Predsjednik ovog udruženja Omer Selimović istakao je da su ovo zabrinjavajući podaci i da se pod hitno moraju pronaći mehanizmi da bi se ova situacija što prije promijenila, saopćeno je iz UGP općine Zvornik.