OŠ "Desanka Maksimović"
64

U Zvorniku u školi tjerali djecu Bošnjake da farbaju jaja za Vaskrs

Klix.ba
Zvornik
Zvornik
Udruženje građana povratnika opštine Zvornik, najoštrije osuđuje dešavanja u Osnovnoj školi "Desanka Maksimović“, područno odijeljene Orahovac, koja su se desila tokom Pravoslavnih praznika Vaskrsa.

Naime, Bošnjačka djeca koja pohađaju ovu školu u Orahovcu kod Zvornika povodom Vaskrsa natjerana su da na jednom od časova donesu kuhana jaja i da ih farbaju zajedno s đacima srpske nacionalnosti.

Ovo je samo još jedan napad na Bošnjake posljednjih dana na području Zvornika. I ovakvi događaju moraju biti sankcionisani, pogotovo jer se radi o najosjetljivijoj kategoriji, to jest djeci predškolskog uzrasta. Ovakvo nestručno ponašanje od strane prosvjetnih radnika mora biti pod hitno kažnjeno, poruka je Udruženja građana povratnika.

"Umjesto da se širi mir, tolerancija i suživot, građani Bošnjačke nacionalnosti u Zvorniku svakodnevno bivaju provocirani, od pojedinih građana Srpske nacionalnosti. Ovo je već postalo zabrinjavajuće, pogotovo jer se radi o djeci i ovo je direktan udar na Bošnjake. Ukoliko se ovakvi slučajevi budu nastavljali i u buduće Bošnjaci će biti primorani da poduzmu određene mjere", navodi se u saopćenju UGP-u Zvornik.

Povodom ovog slučaja gradani povratnci pozivaju sve nadležne institucije da se uključe i na vrijeme spriječe ovakve sukobe, te se podhitno trebaju poduzeti mjere ka sigornosti svih građana. Kako su ovakva dešavanja postala stalna u Zvorniku, građani povratnici za zabrinuti posljedicama koje ovakva ponašanja od strane pojedinaca mogu ostaviti za sobom, te podvlače još jednom da ovakve provokacije mogu ostaviti samo ružne posljedice, a nikako donijeti nešto dobro svim građanima.