Poglavar IZ u BiH
19

Reis Kavazović o uplitanju politike u vjeru: Nismo uvijek sretni s onim sto čine

Dž. L.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Uoči zajedničke molitve četiri tradicionalne religije u sjećanje na sve žrtve proteklog rata u BiH koja je organizirana u Sarajevu izjave za medije su dali kardinal vrhbosanski Vinko Puljić i poglavar Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

"Finci ima običaj reći da je povijest učiteljica života. Tog nemilog što nam se dogodilo u ratu danas čovječanstvo nije ni svjesno. Važno je da se borimo protiv takvih elemenata kao što su mržnja, isključenost, ugrožavanje dostojanstva... Ne smijemo zaboraviti i moramo graditi ozračje javnog mnijenja. BiH je jedinstvena mala zemlja s ovim raznolikostima i čini mi se da premalo to znamo vrednovati, bilo lokalne, bilo međunarodne sile. Treba nam poštivanje različitosti i jednakopravnosti. Najvažnije je da se danas čovjek osjeća sigurnim i da ima neku perspektivu", kazao je kardinal Puljić.

Komentirajući djelovanje političara Puljić je kazao da ih narod bira i da se on protiv toga ne može boriti.

"Moramo svi zajedno stvoriti pozitivnu klimu u BiH", rekao je on.

"Politike imaju svoje razloge zašto se tako ponašaju. Nismo uvijek sretni s onim sto čine. Smatramo da koriste našu multietničku državu i suprotstavljaju se narodima", kazao je reis Kavazović.

Kavazović je rekao svi moramo cijeniti svaku žrtvu koja je pala u BiH.

"Današnji dan potvrđuje našu ujedinjenost. Nadam se de ćemo na ovaj način još više poštivati svijest o potrebi da ne ponavljamo ono sto se desilo, odnosno da smo naučili našu lekciju", zaključio je ef. Kavazović.