|

Zbog kredita koje su uzimali Titovi premijeri Srbija i danas otplaćuje desetine miliona eura

Zbog kredita koje su uzimali Titovi premijeri Srbija i danas otplaćuje desetine miliona eura
218
S. H.
17.9.2019. u 19:27
169
komentara
218

dijeljenja
Zbog kredita koje su uzimali Titovi premijeri Srbija i danas otplaćuje desetine miliona eura
U ponedjeljak ujutro Srbija je iz budžeta isplatila tačno 11,5 miliona eura, a za šest dana moraju isplatiti još čak 69,7 miliona eura, i sve to zbog kredita koje su Titovi premijeri uzimali od svjetskih kreditora tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina
Riječ je o dijelu kredita koji su Milka Planinc i Veselin Đuranović uzimali u vrijeme bivše SFRJ od Pariškog kluba i Svjetske banke, a čija posljednja rata dospijeva 2041. odnosno 2031. godine, Blic biznis.

Srbija je, inače, tokom ove godine, plaćala i kredite koje je uzimala od Kuvajta u razdoblju od 1984. do 1989. godine, a riječ je o 20,2 miliona eura.

U Narodnoj banci Srbije potvrdili su navedene podatke, a istaknuli su i da Srbija u ovoj godini mora otplatiti nešto više od 202 milijuna eura dugova iz razdoblja sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetog stoljeća. U centralnoj banci su dodali i da po osnovi starih dugova Srbija redovno otplaćuje i obaveze prema Kuvajtu i Kini.

Tokom sedamdesetih i osamdesetih godina Srbija se zadužila za ukupno 8,8 milijardi eura, a prethodnih godina u prosjeku su vraćali po oko 250 miliona eura, a ove godine na naplatu dolazi skoro 230 miliona.

Najviše duguju Pariškom klubu - 1,09 milijardi eura kod kojeg su se kao republika prije četiri desetljeća zadužili za ukupno četiri milijarde eura. Slijede Svjetska banka (700 miliona eura) odnosno njen ogranak IBRD, koji je u istom razdoblju odobrio 1,8 milijardi, a kredite će još dugo otplaćivati i Kini (15,9 miliona) i Kuvajtu (253,1 miliona).

Inače, Hrvatska i Slovenija svoje su dugove otplatili prije 10 godina.

Hrvatska je Pariškom klubu otplatila posljednju ratu od 192 miliona dolara 2008. godine, a Londonskom klubu ratu od 78 miliona, godinu dana kasnije. Posljednju ratu od ukupno 525 miliona dolara Slovenci su isplatili 1995. godine, potvrdili su Blicu u slovenskoj centralnoj banci.
Prijavi grešku


Komentari (169)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...