Promašaj gradske uprave
60

Zagreb polijepio seksističke plakate po tramvajima: Žene kad se napiju spavaju s neznancima

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Grad Zagreb podijelio je edukativne plakate po zagrebačkim tramvajima kojim se željelo upozoriti na štetnost konzumiranja alkohola, ali je seksistički sadržaj plakata nadmašio prvobitnu namjeru.

U prvom dijelu, koji se odnosi na muškarce, pišu kako alkohol loše utječe na spolni život i reprodukciju muškaraca te kod njih smanjuje spolnu želju, ali i spolnu moć i erekciju. To, kažu, kod njih rezultira manjkom samopouzdanja.

A onda slijedi dio u kojem objašnjavaju kako se žene, kad se napiju, upuštaju u spolne odnose s neznancima.

"Alkohol kod žena dovodi do neopreznog upuštanja u spolne odnose s nepoznatim osobama, poremećaja u menstruacijskom ciklusu i trudnoće. Preko posteljice alkohol ulazi i u krv djeteta pa može uzrokovati tjelesne nedostatke i mentalnu zaostalost, tzv. fetalni alkoholni sindrom", stoji na spornim plakatima.

Vijest o plakatima koje je Grad Zagreb dao postaviti u ZET-ovim tramvajima, a u kojima piše da žene kad se napiju spavaju s neznancima, proširila se i u svjetske medije. Konkretno, jedan od najčitanijih britanskih portala The Independent je izvijestio o spornom potezu gradske uprave.

Pod naslovom "Bijes zbog seksističkih anti-alkohol plakata u hrvatskim tramvajima", The Independent i još neki strani portali objašnjavaju da je plakate postavio Grad Zagreb.