Christopher Hill
57

Za razliku od EU, ambasador SAD-a u Beogradu ne vidi mnogo manipulacija na izborima u Srbiji

B. H.
Screenshot: X.com
Screenshot: X.com
Christopher Hill, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, videoporukom je poručio da nema demokratije bez izbora i da su izbori suština demokratskog procesa.
Rekao je i da američka vlada očekuje nastavak saradnje s Vladom Srbije u pitanjima od zajedničkog interesa.

"To naravno uključuje regionalna pitanja, ali i želju Srbije da u potpunosti postane dio porodice zapadnih naroda", poručio je američki diplomat preko platforme X.

Kazao je da Srbija mora postići mnoge stvari da bi bila spremna za taj put, a jedna od njih je i vladavina prava. Hill je također rekao da su izbori "stres test" za demokratiju i to vrijedi za svaku zemlju.‚

Međunarodni promatrači i Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) pronašli su nedostatke na nedavnim izborima održanim u Srbiji, rekao je u videu objavljenom u ime SAD-a.

Istakao je kako je važno da Srbija sarađuje s OSCE-om i stranim promatračima kako bi se problemi s izborima riješili. Hill je rekao da izbori mogu dovesti do podjele društva, ali da bez izbora nema demokratije.

Dodao je da u svakoj zemlji postoji problem da nisu svi zadovoljni rezultatima izbora, pa se pokušava postaviti pitanje izbornog procesa.

Hill je rekao da bi se Srbija tim problemima trebala baviti kroz institucije u nadi da će zemlja zbog toga ojačati.

Poželio je građanima Srbije puno sreće u prevladavanju problema oko izbora i dodao da će nakon toga svi moći uživati ​​u praznicima sa svojim porodicama.

Podsjećamo, EU, ali i brojni evropski zastupnici i dužnosnici kritikovali su organizaciju izbora, ističući moguću kupovinu glasova vladajuće stranke SNS, koju de facto vodi aktuelni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.