{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Washington pozdravlja uspjeh izbora u Srbiji

F
13.5.2008. u 10:37
0
0
Washington pozdravlja uspjeh izbora u Srbiji
0
Washington pozdravlja uspjeh izbora u Srbiji
Američki State Department u ponedjeljak je čestitao narodu Srbije na uspješno provedenim izborima, uz poruku da kod formiranja nove vlade Srbija treba gledati na svoju budućnost u Evropskoj uniji.
"Srbijanci mogu biti ponosni na izbore. Pratili su ih promatrači i ja nisam vidio nijedan izvještaj o ozbiljnim incidentima koji bi doveli u pitanje konačne rezultate izbora", rekao je glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack, ocijenivši da će trebati nekoliko dana za objavu konačnih rezultata.

"Prve su naznake da će jedna stranka imati većinu u smislu da će moći predvoditi u naporima da formira koalicijsku vladu. Na srbijanskom je narodu i čelnicima da odluče o svojim političkim aranžmanima", rekao je oprezno glasnogovornik McCormack, jer izjednačeni rezultati izbora otvaraju mogućnost da vladu formiraju i proevropski i nacionalistički blok u Srbiji.

U kontekstu formiranja nove vlade, prema McCormackovim riječima, SAD "ohrabruje Srbiju da gleda naprijed, a ne unatrag, i usmjeri se prema novoj, drukčijoj budućnosti s Evropom i Evropskom unijom".

Američka ambasada u Beogradu na svojoj je web stranici pozdravila rezultate izbora u Srbiji, istaknuvši da su "srbijanski birači jasno pokazali privrženost Evropi i opredijelili se za prosperitetnu budućnost u zapadnoj zajednici".

U saopćenju ambasade naglašava se da Washington očekuje nastavak suradnje s građanima Srbije i njihovim demokratskim čelnicima na ostvarenju vizije iz oktobra 2000. kada je srušen režim Slobodana Miloševića, prenijela je Hina.

Na traženje novinara da komentira činjenicu kako su i kosovski Srbi glasali na srbijanskim izborima, glasnogovornik State Departmenta nije odgovorio.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: