Ranije zabranili paradu
397

Vulin: Nismo dozvolili šetnju, nego sproveli učesnike do Tašmajdana

N. V.
Aleksandar Vulin na šetnji u Beogradu (Foto: Telegraf)
Aleksandar Vulin na šetnji u Beogradu (Foto: Telegraf)
Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je da oni nisu dozvolili šetnju, nego da su samo učesnike Europridea sigurno sproveli do lokacije na Tašmajdanu gdje se večeras održava koncert.
Ranije je MUP Srbije zbog sigurnosnih razloga donio odluku o zabrani šetnje koja je planirana za subotu 17 sati ispred Skupštine Srbije. No, organizatori su poručili da će ipak doći, kao i neki evropski zvaničnici.

Skup je zato pomjeren za 17:30 sati i krenuo je od Ustavnog suda do stadiona na Tašmajdanu što je znatno manja ruta, no šetnja je ipak održana. Vulin pak to ne vidi tako.

"Kao što smo ranije priopćili, Ministarstvo unutarnjih poslova nije dozvolilo šetnju sudionika Europridea 2022. Bulevarom kralja Aleksandra, već su pripadnici MUP-a proveli sudionike ove manifestacije od Ustavnog suda kroz Tašmajdanski park do mjesta održavanja koncerta", rekao je on.

Tokom dana je u Beogradu bio niz incidenata sa huliganima koji su napadali policiju kako bi došli do aktivista koji su večeras bili na paradi. Većih povreda pak nije bilo.

"Svi sudionici ove manifestacije sigurno su uz pratnju dovedeni na koncert", kazao je Vulin.

Inače, huligani su se snažno sukobili i sa policijom prilikom čega su bacali topovske udare, baklje, kamenje i flaše na policiju i njihove automobile. Snage su koristile suzavac kako bi rastjerali huligane.