Nema izvinjenja
401

Vulin: Niko nije odgovarao za pokušaj ubistva Vučića u Srebrenici

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je da dvije godine od pokušaja ubistva tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici, njemu nije upućeno ni izvinjenje, a kamo li da je neko odgovarao za to.

Vulin je rekao da se Srbija trudi da očuva mir i stabilnost u regionu i da bude faktor koji će stabilizovati taj prostor, ali je to veoma teško učiniti ukoliko na tome radi samo jedna strana.

On je istakao da predsjednik Srbije Vučić vodi politiku pomirenja, ali da nije siguran kakve sagovornike ima sa drugih strana i da li ih uopće ima.

"Nisam siguran da ima sagovornike koji žele mir i stabilnost", rekao je Vulin na godišnjoj konferenciji za novinare.

Komentarišući tuču u Sonti kod Apatina zbog čega je Hrvatska uputila protestnu notu Srbiji, Vulin je istakao da, nažalost, Hrvatska koristi svaku priliku da nađe nekakav razlog zbog čega će Srbi i Srbija biti loši i izgledati kao nekakvo "leglo ljudi koji mrze druge ljude".

"Taj incident nije nacionalni. Jednostavno se dogodio, kao što se dešavaju i druge stvari, bez obzira na bilo čiju nacionalnost", kazao je Vulin.

On je dodao da mu je žao što Hrvatska nikako ne može prestati da Srbe i Srbiju doživljava kao uzrok svih svojih neuspjeha, promašaja, nedaća i što nije u stanju da se bavi sama sobom.

Vulin je istakao da bi se moglo pronaći mnogo primjera u kojima su Srbi koji žive u Hrvatskoj bili predmet napada, i to ne samo u kafani, već napada u Saboru, u zakonima u kojima su proglašeni agresorima u zemlji u kojoj su rođeni i u kojima žive vijekovima, te u medijima.

Govoreći o formiranju Specijalnog suda za zločine OVK na prostoru Kosova, Vulin je istakao da je veoma zabrinut zbog te situacije, jer mu se čini da međunarodna zajednica, iako se deklarativno zalaže za formiranje Suda, izgleda kao da traži alibi da ne dođe do njegovog formiranja.

"Volio bih da međunarodna zajednica predstavnike Prištine suoči sa jasnim izborom: ili ćete biti dio civilizovanog svijeta u kojem se za ratne zločine sudi ili ćete biti kažnjeni zbog vašeg stava da srpske žrtve ne zaslužuju istinu i da oni koji su činili zločine ne zaslužuju kaznu", istakao je Vulin.

On je dodao da smatra da, ukoliko ne dođe do formiranja Suda, Beograd treba da prekine razgovore sa Prištinom, da od "Srpske liste" zatraži rušenje kosovske vlade, a od međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji da se traži ili da nametne formiranje Suda ili da prizna svoj neuspjeh, pa da se redefiniše njena pozicija na Kosovu.

Upitan da li Srbiji mogu biti ugroženi odnosi sa SAD, s obzirom na to da je američko Ministarstvo odbrane najavilo da će izvršiti analizu vojne saradnje zemalja Balkana sa Rusijom, a imajući u vidu da Srbija sa Rusijom ima odnose na visokom nivou, Vulin je istakao da je Srbija vojno neutralna zemlja.

On je dodao da će Srbija, u skladu sa svojom neutralnošću, sarađivati sa svima koji žele da sa njom sarađuju i ukoliko procijeni da je to u njenom interesu, te da je Ruska Federacija prijatelj Srbije i da se sa Rusijom sarađuje dobro u svim oblastima, od ekonomije do vojne saradnje.

On je dodao da će Srbija nastaviti da se ponaša kao vojno neutralna zemlja.

"Baš zato što smo vojno neutralna zemlja mi moramo da budemo jaki. Vojska Srbije mora da bude jača nego što su to vojske zemalja koje su pripadnice paktova i saveza, jer one imaju koga da pozovu u slučaju da im je potrebno, a mi ne", rekao je Vulin.

On je dodao da Vojska Srbije mora da bude jači od drugih da bi mogla da čuva svoj suverenitet, slobodu i svoju slobodu odlučivanja.