Regija
0

Vujanović počeo novi mandat uz bojkot i proteste

SRNA
Filip Vujanović
Filip Vujanović
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović položio je večeras zakletvu na ceremoniji u Vladinom domu na Cetinju, čime je započeo novi petogodišnji mandat na čelu te države.

Vujanović je, nakon polaganja zakletve na svečanoj sjednici Parlamenta, rekao da će naredni predsjednički mandat posvetiti opštem dobru Crne Gore i prevazilaženju podjela u državi.

"Bezbroj puta sam poručivao, apelovao i molio - okrenimo se jedni drugima, jer smo jedni drugima najbliži. Možemo se razlikovati u mnogo čemu. To je politika, konačno i demokratija, ali ne možemo se razlikovati oko dobra Crne Gore. To dobro nas mora udruživati", rekao je Vujanović.

On je pozvao da se razlike u Crnoj Gori pretvore u bogatstvo, "u ime bolje sadašnjosti i još bolje budućnosti".

Vujanović je naveo da će i dalje promovisati Crnu Goru kao pouzdanog regionalnog i partnera međunarodnih organizacija, zalažući se za nastavak evropskih i euroatlantskih integracija.

"Naše evropske integracije i pristupne pregovore moramo voditi sa maksimalnom posvećenošću i odgovornošću, uz što širi savez svih, jer su evropske integracije dobro svih", rekao je Vujanović.

Inauguraciji novog-starog predsjednika Crne Gore na svečanoj sjednici parlamenta nisu prisustvovali poslanici opozicije i Socijaldemokratske partije, manje članice vladajuće koalicije koja je osporavala ustavnost kandidature Vujanovića za predsjednika.

Polaganju zakletve, međutim, prisustvovao je predsjednik crnogorskog parlamenta i lider SDP-a Ranko Krivokapić.

Inauguraciju u Vladinom domu na Cetinju pratio je i protest grupe građana, koja je prethodno održala "Marš protiv mafije", odnosno mirnu protestnu šetnju od Podgorice do Cetinja.

Organizator marša Marko Milačić rekao je da protestom žele da poruče Vujanoviću da nije njihov predsjednik. Učesnici protesta su uzvikivali "Lopovi", "Robija vas čeka", "Lekiću predsjedniče" i zvižducima pratili ulazak zvanica na svečanost.

Polaganju zakletve prisustvovali su članovi Vlade, sa premijerom Milom Đukanovićem na čelu, kao i predstavnici diplomatskog kora.

Vujanović će ostati upamćen po tome što je vezao dva predsjednička mandata u Crnoj Gori nakon što je ta država na referendumu 2006. godine stekla nezavisnost.

Državna izborna komisija (DIK) Crne Gore saopštila je da je, prema konačnim rezultatima, Vujanović na izborima 7. aprila osvojio 51,21 posto glasova, dok je za nezavisnog kandidata Miodrag Lekića glasalo 48,79 posto birača.

Lekićev izborni štab saopštio je ranije da ne priznaje rezultate predsjedničkih izbora koje saopštava DIK, a opozicija je zatražila njihovo poništenje i raspisivanje novog glasanja za šefa države.