Gradska skupština
305

Vučićev SNS doživio veliki pad u Beogradu, izgubili čak 28 mandata

G. M.
Aleksandar Vučić proslavio pobjedu (Foto: EPA-EFE)
Aleksandar Vučić proslavio pobjedu (Foto: EPA-EFE)
Iako je Srpska napredna stranka (SNS) ostvarila pobjedu na izborima u Srbiji a Aleksandar Vučić osigurao još jedan mandat na poziciji predsjednika države, rezultati u Beogradu pokazuju da nije sve onako kako su očekivali.

Prema podacima Cesida i Ipsosa, Vučićev SNS na izborima za Skupštinu Beograda osvojio je 38 posto glasova, odnosno 48 mandata, od ukupno 110 mjesta.

On će vjerovatno ponovo moći formirati vlast, jer je SPS Ivice Dačića, s kojim je u koaliciji, dobio osam mandata, tako da zajedno imaju tijesnu većinu od 56 mjesta.

Rezultati izbora 2022. za Skupštinu Beograda
Rezultati izbora 2022. za Skupštinu Beograda

No, ako se ovi rezultati uporede sa onima od prije četiri godine, tada se vidi da je SNS doživio veliki pad u glavnom gradu.

Naime, na prošlim izborima Vučićeva stranka je osvojila 45 posto glasova i čak 64 mandata u gradskoj skupštini, odnosno sama je imala komotnu većinu.

To samo po sebi ukazuje na veliki pad povjerenje ovoj stranci u Beogradu. No, važno je ukazati na još jednu činjenicu.

Na izborima prije četiri godine Aleksandar Šapić je sa svojom listom osvojio devet posto glasova i 12 mandata. Nakon toga Šapić pristupa SNS-u, i upravo je on bio kandidat Vučićeve stranke za gradonačelnika na jučerašnjim izborima.

Rezultati izbora 2018. za Skupštinu Beograda
Rezultati izbora 2018. za Skupštinu Beograda

Jedan broj glasova koji je SNS dobio na gradskim izborima pripada Šapiću.

Dakle, SNS i Šapić su prije četiri godine zajedno imali 76 mandata (54 posto glasova), a na ovim izborima ukupno su osvojili tek 48 mjesta.

Njihov rezultat je slabiji za 16 posto glasova i 28 mandata u poređenju s izborima prije četiri godine.