Intervju za RTS
16

Vučić: Znam da 90 posto Srba želi nezavisnu RS, ali državnici se ne smiju voditi politikom želja

Klix.ba
Aleksandar Vučić (Foto: RTS)
Aleksandar Vučić (Foto: RTS)
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić osvrnuo se u intervjuu za Radio-televiziju Srbije na izjavu Tomislava Nikolića, koji je u Banjoj Luci kazao da "RS-u od srca želi nezavisnost", kazavši da to želi 90 posto Srba, ali da je politika realnosti ustvari i politika ozbiljnosti.

Istakao je da se oni koji vode državu ne smiju voditi politikom želja.

"Politika realnosti je politika ozbiljnosti i odgovornosti, a politika želja je lijepa politika koja donosi glasove, ali ne mislim da je uvijek direktno proporcionalna stepenu odgovornosti i ozbiljnosti", rekao je Vučić u intervjuu za RTS.

Naveo je da Srbija podržava RS i voli je, ali poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Dodao je da ima odlične odnose sa Tomislavom Nikolićem za kojeg kaže da radi važan posao za državu.

"Ne trpam se da štitim Republiku Srpsku, jer je to posao Milorada Dodika, on to radi na dobar način. Ali da dozvolim da RS bude bilo čija moneta za potkusurivanje i meta napada, to je nemoguće u mom prisustvu", naveo je Vučić.

Objasnio je razloge zbog čega nije prisustvovao 9. januaru, neustavnom Danu RS-a.

"Trebalo je da idem u New York, imao sam sve drugo zakazano. A ima i nešto drugo, o čemu ne želim da govorim, a nema veze sa Dodikom", rekao je Vučić.

O odnosima s Bakirom Izetbegovićem, u svjetlu posjete Predsjedništva BiH 6. decembra Beogradu, izjavio je da nije igrao šah sa Bakirom Izetbegovićem.

"Pobijedio sam ga prvi put. Pobijedit ću ga u šahu. Svaku partiju ću ga pobijediti, a ne igra mi se šah. S njim mi se ne igra šah. Iako on dobro igra", kazao je Vučić.