Regija
43

Vučić: Uvijek ćemo imati oružja da niko ne pomisli da nas napadne

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija uvijek imati dovoljno oružja i oruđa da niko ne pomisli da na nju može da izvrši agresiju.

Vučić je rekao da Vlada Srbije ozbiljno i dobro radi na tom pitanju i da će to biti jedna od tema razgovora tokom njegove posjete Moskvi koju započinje sutra.

"Pratimo šta rade zemlje u okruženju i ne smijemo da dopustimo ni na koji način narušavanje odnosa snaga u regionu, što bi bilo moguće da stojimo i ne radimo ništa", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Odgovarajući na pitanje da li će nabavka naoružžanja biti jedna od tema razgovora u Moskvi, Vučić je rekao da Vlada Srbije, prije svega, radi na unapređenju srpske ekonomije i želi da oružje i oruđe bude proizvedeno u Srbiji.

"Međutim, kada pravimo haubicu 'noru' mora da se uzme Kamazova šasija, jer ona može da nosi više od 35 tona, što je jedan od razloga i osnova da o tome razgovaramo sa Rusima, drugi je top 242 koji stavljamo na kupolu borbenog vozila 'lazar'", rekao je Vučić.

On je istakao da je Srbija već naručila dva transportna helikoptera i da razmišlja o borbenim helikopterima, jer su neki u okruženju dobili 16 helikoptera "kiova".

"Moramo da razmišljamo i o odgovorima na balističke rakete, ne želeći sukob nigdje, nikada i ni sa kim, ali moramo da budemo spremni i da znamo da Srbija ima tu vrstu odvraćajuće snage za svakoga ko bi pomislio da je lak plijen", rekao je Vučić.