Zahtjev KFOR-u
342

Vučić: Ujutro šaljemo zahtjev za povratak srpske policije i vojske na Kosovo

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vlada Srbije je donijela odluku da komandantu KFOR-a uputi zahtjev za povratak srpske vojske i policije na Kosovo. Ovu odluku je prije nekoliko dana najavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Donijeta je odluka da sada u eletronskoj formi, a sutra ujutru i lično komandantu Kfora uručimo zahtjev da se izvjestan broj, u stotinama, do hiljadu, vrate naše snage na KiM", rekao je Vučić nakon sjednice Vlade Srbije.

Kazao je da se radi samo o poštivanju međunarodnog prava i da prema onome što je čuo da to neće biti prihvaćeno. Također naglasio je jda je ovo prvi put da neka Vlada Srbije zvanično šalje ovakav zahtjev.

Također, kazao je da komandant KFOR-a obavezan da pozitivno odgovori u skladu sa rezolucijom 1244, ali da može da kaže da se nisu još stekli uslovi ili da odloži ovu odluku.

Na Kosovu lokalni Srbi već šesti dan blokiraju glavne saobraćajnice na sjeveru Kosova, dok je kosovska policija zaustavila promet kroz granične prijelaze sa Srbijom.

Specijalni izaslanik SAD-a Gabriel Escobar pozvao je Srbe da uklone barikade, te istakao da barikade trebaju ukloniti oni koji su ih i postavili. Predstavnici Srba sa sjevera Kosova povukli su se iz državnih institucija Kosova.