Velika iznenađenja
22

Vučić sve izolovaniji: Mapa zemalja koje su podržale Srbiju pokazuje realnu sliku

B. H.
Foto: Telegrafi.com
Foto: Telegrafi.com
Kosovo je u ponedjeljak uspješno prošlo prvu fazu članstva u Vijeću Evrope. Apsolutna većina zemalja u Vijeću Evrope je podržala Kosovo na putu za prijem u članstvo koje se očekuje ove godine.

No, tokom u toku samog glasanja bilo je i iznenađenja. Za Kosovo to je bila Mađarska, država koja je priznala ovu državu i koja članica Evropske unije i NATO-a. Mađari su glasali protiv stavljanja tačke prijema Kosova u Vijeće Evrope na dnevni red.

Ono što utjecalo na glasanje Mađarske protiv Kosova je vrlo blizak odnos premijera ove zemlje Viktora Orbana i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji su u javnosti poznati kao naklonjeni predsjedniku Rusije, Vladimiru Putinu.

Druga zemlja koja je glasala protiv je Španija, iz koje dolazi šef vanjske politike Evropske unije Joseph Borrel, koji je i posrednik u dijalogu Kosova i Srbije.

Kako se čini, Borrelovi nedavni susreti u Ohridu i Briselu između premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića nisu nimalo utjecali na stav Španije.

No veliko iznenađenje su Grčka i Slovačka, članice EU od kojih je Srbija očekivala da budu protiv. Ove zemlje ne priznaju nezavisnost Kosova, no ovaj put su odlučile da budu suzdržane. Smatra se da je to rezultat politike zbližavanja premijera Albina Kurtija i ministra vanjskih poslova Grčke Stavrosa Lambrinidisa.

Također, Ukrajina i Moldavija, dvije države koje ne priznaju Kosovo, bile su suzdržane, a poseban bijes za srbijanske vlasti izazvala suzdržanost Bosne i Hercegovine, na što je reagovao i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić.

Sljedeća faza prijema Kosova u Vijeće Evrope će biti u junu ove godine.