Vučić: Srbija čvrsta u odluci da ostane vojno neutralna

S
SRNA
28.12.2015. u 11:29
0
14
Vučić: Srbija čvrsta u odluci da ostane vojno neutralna
0
Vučić: Srbija čvrsta u odluci da ostane vojno neutralna Aleksandar Vučić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija donijela odluku da bude vojno neutralna i da se te odluke drži vrlo čvrsto, ozbiljno, pošteno i odgovorno, a da se u odluke drugih država, poput Crne Gore koje je izabrala NATO integracije, ne miješa.
"Crna Gora je donijela svoju odluku. Mi imamo odlične odnose sa Ruskom Federacijom i vrlo dobre odnose sa Crnom Gorom. Oni su izabrali svoj put, a Srbija bira svoj", podvukao je premijer Vučić u intervjuu za "Sputnjik", te dodao da Srbija u vezi sa tim pitanjem ne osjeća ugroženost.

On je naveo da je sa partnerima u Moskvi razgovarao kada su neke zemlje iz okruženja počele da naručuju balističke rakete.

"U tom trenutku mi smo rekli, znate, mi na pancir haubice imamo čime da odgovorimo, odbranit ćemo se, za `patrije` tog i tog tipa, imat ćemo `lazare` u serijskoj proizvodnji. Ne brinemo, ali ne znam zašto bi neko u našem regionu uzimao balističke rakete. Vjerujem da ćemo u budućnosti razgovarati o tom pitanju. Ili će oni odustati od toga ili ćemo mi morati da pronađemo odgovor i na to", rekao je Vučić.

Na pitanje postoji li mogućnost da Srbija predloži trilateralni sastanak Srbije, Rusije i Crne Gore u Beogradu, Vučić je odgovorio da je Srbija mala zemlja "da bi mogla da određuje Rusiji gdje i kako".

"Ako bi Rusija nas pitala nešto, mi bismo uvijek bili spremni da pružimo najbolje moguće usluge i Rusiji i Crnoj Gori i da razgovaramo na svaku temu. Mislim da bi ljudi u Crnoj Gori to jedva dočekali. Da budem iskren, mislim da njima to sada nedostaje, a, naravno, Rusija ima pravo na zaštitu svojih nacionalnih interesa, u šta se mi ni na koji način ne miješamo", rekao je Vučić.

Kada je riječ o posjeti potpredsjednika vlade Rusije Dmitrija Rogozina Beogradu, koja je najavljena za januar, Vučić je rekao da su na stolu teme iz svih oblasti i da bi postizanje dogovora o ekonomskoj saradnji bilo od ogromnog značaja za Srbiju.


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: