Izbori u Srbiji
47

Vučić proglasio pobjedu: Dobio sam 12 posto više glasova nego svi ostali kandidati zajedno

Piše: E. S. H.
Aleksandar Vučić (Foto: EPA)
Aleksandar Vučić (Foto: EPA)
Aleksandar Vučić je proglasio izbornu pobjedu na predsjedničkim izborima koji su održani danas u Srbiji. Obratio se medijima iz štaba Srpske napredne stranke (SNS) odakle se zahvalio građanima Srbije koji su glasali za njega. Naglasio je da je pobjeda bila "čista kao suza" i da je osvojio 2,35 miliona glasova što je 12 posto više nego svi ostali kandidati zajedno.

Vučić je na početku svog obraćanja pozdravio prisutne u štabu SNS-a, a posebno predsjednika RS-a Milorada Dodika koji je večeras u Beogradu.

"Veoma sam ponosan na činjenicu da smo dobili ogromnu podršku. Naše su konačne procjene da smo dobili 2,35 miliona glasova. Obradili smo 92 posto glasova sa 81 posto biračkih mjesta. Još nemamo glasove sa Kosova i Metohije gdje očekujemo više od 75 posto glasova i zahvalan sam građanima srpske nacionalnosti, ali i drugih nacionalnosti. Ja sam danas veoma ponosan na činjenicu da smo dobili ogroman broj glasova u uslovima koji za nas nisu bili laki. Važno je da se pokazalo u kom smjeru Srbija želi da ide i pobjeda je čista kao suza. Dobio sam 12 posto više glasova nego svi ostali kandidati zajedno", kazao je Vučić.

Čestitao je protukandidatima i kazao da je za njega važno da su izbori pokazali da je ogromna većina građana za nastavak evropskog puta Srbije uz nastavak teškog rada.

Foto: EPA
Foto: EPA

"Pobijedili smo teškim i napornim radom. Želim da se zahvalim predsjedniku Tomislavu Nikoliću što je podržavao Vladu u teškim trenucima. Veoma je važno da su građani jasno stavili do znanja da hoće da jače i brže idu naprijed, da se njihovi problemi brže rješavaju i da dovodimo investitore. Kao predsjednik Vlade radio sam naporno i za građane i najponosniji sam na to", naglasio je novi predsjednik Srbije.

Rekao je da je veoma važno nastaviti snažniju borbu protiv korupcije i jačati demokratske institucije.

Podsjetio je da nikada nije bilo manje neregularnosti i nijednog fizičkog sukoba na izborima, te da je ponosan na takvu Srbiju.

"Građani su sve rekli. Kada imate ovakve rezultate znate da nestabilnosti nema", rekao je.

Zahvalio se svim građanima Srbije i istakao da bez podrške naroda i građana ništa ne bi mogli uraditi.

"S velikom nadom, predanošću i marljivošću posvetit ću se novom poslu. Pomagat ću rad Vlade Srbije i vama novinarima koji ste pratili i postavljali mi teška pitanja i ne volite me previše jer ste me tjerali da razmišljam o svakom potezu i da se borim još jače", rekao je.

Foto: EPA
Foto: EPA

Obećao je da će od sada pobjeđivati zajedno.

"Ove godine ćemo završiti koridor 10, istočni i južni krak, najveći dio koridora 11 do Čačka, vozovi će nam makar do Valjeva ići dvostruko brže nego do sada. Ove godine imamo dvostruko više posla nego do sad", rekao je Vučić.

U štabu Srpske napredne stranke (SNS) vlada dobro raspoloženje, uzvikuju "Pobjeda, pobjeda". Brojni okupljeni članovi i simpatizeri stranke slave, a naglašeno je da je dva miliona građana Srbije glasalo za Vučića. Otvoren je i pobjednički šampanjac uz uzvikivanje "Srbija, Srbija".