Može pokušati zabraniti
805

Vučić otkazao Europride u Beogradu, organizatori mu poručili da nema ovlaštenja za to

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je danas da Europride koji je zakazan za septembar ipak neće biti održan, no organizatori poručili "Vidimo se ispred skupštine".

Veliki Europride planiran je od 12. do 18. septembra, a ovaj datum poznat je već dvije godine. Međutim, predsjednik Srbije je na današnjoj press konferenciji poručio da događaj ipak neće biti održan jer je država trenutno u teškoj situaciji.

"Ne možemo u ovom trenutku kada imamo i Otvoreni Balkan i krizu na Kosovu koja neće nestati do kraja oktobra najmanje, mi nemamo kuda", rekao je.

Organizatori Europridea su se nakon toga oglasili i kazali da će manifestacija ipak biti održana kako je i planirano te su pozvali sve učesnike da se 17. septembra okupe ispred Narodne skupštine.

Direktor Beograd Pridea i jedan od organizatora Marko Mihailović napisao je kako država ne može otkazati ovaj događaj, nego samo pokušati da ga zabrani.

Obrazložio je i da bi to značilo kršenje Ustava Srbije, a što je i ranije presuđeno zbog zabrane 2011., 2012. i 2013. godine.

Istu poruku je poslao i koordinator manifestacije Goran Miletić dodavši da također ne može biti zabranjen niti jedan događaj tokom Europridea, a koji se održavaju u zatvorenim prostorima.