Online susret
26

Vučić obećao Merkel da će poduzeti sve neophodne korake za nastavak uspješnog dijaloga s Kosovom

B. R.
Vučić i Merkel razgovaralo i o ekonomskoj saradnji (Foto: Instagram Aleksandar Vučić)
Vučić i Merkel razgovaralo i o ekonomskoj saradnji (Foto: Instagram Aleksandar Vučić)
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je danas imao online susret s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Između ostalog, Merkel je poručila da Njemačka ostaje pouzdan partner Srbije na putu reformi.

Kako su saopćili iz Vučićevog ureda, razgovarali su o krizi uzrokovanoj pandemijom koronavirusa te da je naglasak bio na ublažavanju ekonomskih posljedica krize.

Oboje su zadovoljni, kako je saopćeno, stalnim napretkom političkog dijaloga i ekonomske saradnje dvije države.

Vučić je napomenuo da u Srbiji posluju njemačke kompanije koje upošljavaju 67.00 radnika i da one značajno doprinose ekonomskom razvoju.

"Zahvalni smo na podršci Njemačke srbijanskoj ekonomiji. Njemačka je naš najveći trgovinski partner čak i u vrijeme globalne krize izazvane pandemijom koronavirusa. Sve je veći interes njemačkih kompanija za investiranje u našoj zemlji, a s ponosom ističem i činjenicu da će Srbija imati najveći rast u Evropi ove godine, uprkos svim tekućim izazovima", izjavio je Vučić.

Zahvalio se i na podršku za euroatlantski put Srbije. Potcrtao je da će učiniti sve neophodne korake za nastavak uspješnog dijaloga s Kosovom.

Merkel je istakla da će Njemačka ostati pouzdan partner Srbije na putu reformi i eurointegracija. Pozdravila je, kako je saopćeno, spremnost Srbije da radi na očuvanju stabilnosti regiona, prenosi RTS.