Vanredno obraćanje
147

Vučić o ubistvu Ivanovića: Ne postoji savršen zločin, ovaj teroristički akt neće proći nekažnjeno

Piše: I. Č.
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se na vanrednoj konferenciji za medije o ubistvu Olivera Ivanovića, kazavši da su na današnjoj sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost dogovorili da upute pismo EULEX-u sa zahtjevom da državni organi Republike Srbije učestvuju u istrazi.

"Ovaj akt je za državu Srbiju terostički i tako ćemo se prema njemu odnositi", rekao je Vučić na konferenciji za novinare poslije sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Vučić je kazao da je uvjeren da bi učešće istražnih organa Srbije u istrazi rezultiralo pronalaskom ubice i da će preuzeti sve potrebne mjere, što je obećao i porodici ubijenog Olivera Ivanovića, da pronađu ubicu.

"Ima mnogo interesantnih detalja koji ukazuju na počinioce. Na našu žalost, ubistvo se nije dogodilo na teritoriji koju efektivno kontrolišemo, tako da ne možemo odmah sami istražiti, već moramo čekati na reakciju drugih organa", rekao je Vučić.

Istakao je da od svih predstavnika međunarodne zajednice očekuje da to efikasno riješe.

"Nažalost, ubistvo se dogodilo i ubijen je čovjek koji je roditelj, suprug i neko ko nije pozivao na razdor između Albanaca i Srba. Uvjeren sam da je ovo napad, ko god da ga je izveo, prije svega na porodicu Ivanović i na Kosovo", kazao je Vučić.

Dodao je da, ukoliko se pitaju kome bi odgovaralo ubistvo Olivera Ivanovića, to bi otvorilo prostor za mnoge špekulacije.

"Danas je delegacija Srbije napustila dijalog u Briselu, zato što je besmisleno pod ovakvim okolnostima razgovarati. Sve ukazuje na to da se Albanci neće zaustaviti do Niša. Naš odgovor gospodaru Kosova Kadriju Veljiju je da neće stići i da će Niš ostati lijep grad koji mogu posjetiti turisti. To da neko može da dođe s nekom vojskom da to osvaja, to neka zaborave", istakao je Vučić.

Naveo je da je ovo njegovo upozorenje da neki ne pokušavaju ovu situaciju iskoristiti za uvođenje sigurnosnih snaga na sjever Kosova.

"U ovom trenutku imaju blizu 30 Srba koji su pristali da rade u njihovim sigurnosnim snagama, pod raznim ucjenama. To rade zato što albanska čizma hoće da dođe na sjever Kosova", kazao je Vučić.

Dodao je da, kad prođe sve ovo, treba pitati kome je stalo do Olivera Ivanovića od onih koji sve u Srbiji znaju i koji bi da vrše političke optužbe.

"To su bijednici", poručio je Vučić, iskoristivši priliku da se obračuna sa svojim političkim protivnicima kao što su Saša Janković i Čedomir Jovanović.

Prema njegovim riječima, ne postoji savršen zločin, a ovaj je daleko od savršenog.

"Ovo neće proći nekažnjeno", zaključio je Vučić.