Upucan pet puta
101

Kosovska Mitrovica: Ubijen politički lider kosovskih Srba Oliver Ivanović

Klix.ba
Oliver Ivanović (Foto: RAS Srbija)
Oliver Ivanović (Foto: RAS Srbija)
Lider Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Oliver Ivanović podlegao je povredama nakon što je ranjen u pucnjavi koja se desila jutros u Kosovskoj Mitrovici, prenose srbijanski mediji.

Nepoznati napadači navodno su upucali 65-godišnjeg Ivanovića dok je ulazio u prostorije svoje stranke.

Prema nezvaničnim informacijama, politički lider kosovskih Srba je u teškom stanju primljen u bolnicu te je podlegao teškim povredama. Ovu informaciju za srbijanske medije je potvrdio i Ivanovićev advokat Nebojša Vlajić.

U ovom trenutku nije poznat motiv pucnjave. Policija je na mjestu nesreće pronašla četiri čahure, a za sada je ustanovljeno da je na Ivanovića nepoznati muškarac pucao iz pištolja.

Zamjenik komandira policije Kosova Besim Hoti izjavio je za kosovske medije da sve policijske snage tragaju za napadačima na Ivanovića. Dio Kosovske Mitrovice u kojem se desio napad blokirale su jake policijske snage.

Podsjećamo, Ivanoviću je polovinom prošle godine zapaljen automobil, a policija je ovaj slučaj okarakterisala kao podmetanje požara i izazivanje opće opasnosti. Njemu je i 2005. godine podmetnuta bomba u automobilu koji je bio parkiran ispred zgrade u kojoj je živio.

Ivanović je govorio kako nema nikakav lični sukob ni s kim, već samo političke neistomišljenike.

"Ovaj grad i građani ne zaslužuju ovako nešto. Poslije 18 godina zaslužujemo imati miran život, miran razvoj i da vodimo računa o svojoj djeci u jednoj potpuno mirnoj atmosferi, a ne da brinemo o sigurnosti", rekao je Ivanović prije nekoliko mjeseci.

Ivanović je bio državni sekretar za Kosovo i Metohiju u bivšem Ministarstvu za Kosovo i Metohiju. Bio je član Socijaldemokratske partije, politički i humanitarni lider kosovsko-metohijskih Srba sa sjevera uglavnom, konkretno Kosovske Mitrovice.

Ivanovića je početkom 2016. Euleksov sud osudio na devet godina zatvora zbog ratnih zločina koje je počinio nad kosovskim Albancima kao zapovjednik srbijanskih paravojnih formacija u Kosovskom ratu.