Regija
3

Vučić o rekonstrukciji Vlade Srbije i tajkunsko mafijaškim lobijima

FENA
Aleksandar Vučić (Foto: AFP)
Aleksandar Vučić (Foto: AFP)
Srbijanski premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon sjednice Predsjedništva Srpske napredne stranke (SNS), kako još nije zauzet konačan stav o rekonstrukcije Vlade, te da za to postoje četiri opcije.

"Jedna je da dođe do promjene koalicijskih snaga, druga da dođe do značajnih promjena u SNS-u, treća podrazumijeva promjenu na čelu Vlade, a četvrta da ne bude nikakvih promjena do decembra, da sačekamo pokrajinske i lokalne izbore", rekao je Vučić na konferenciji za novinare, javio je Tanjug.

Upitan koja je prema njegovom mišljenju najbolja opcija, rekao je: "Ne bih o tome, ali mislim da će moja opcija biti podržana. Mislim da još imam podršku većine u stranci".

Novinare je zanimala i opcija moguće promjene na čelu Vlade, koju je srbijanski premijer spomenuo, ali Vučić to nije želio posebno komentirati, već je primijetio kako "bi se tome mnogi najviše radovali", posebice oni koji ulažu sve snage da ga pobjede "ali im nekako ne polazi za rukom".

Vučić je, također, ustvrdio kako "tajkunsko mafijaški lobi" svim snagama bori protiv reformi u Srbiji, dodavši kako je utjecaj jednog od najbogatijih srbijanskih biznismena Miroslava Miškovića mnogo ozbiljniji nego što je mislio.

"Imamo dokaze kako se, od zemunskog do Miškovićevog klana, bore da se ništa ne promijeni, kako bi mogli da nastave sa pljačkom Srbije", rekao je lider SNS-a.

Dodao je kako će vrlo brzo "veliki finansijski zločini" biti dokazani na sudu.

"Veliku nervozu vidim kod nekih, sve su pokušali preko svojih medija. Mnogo ljudi plaćaju. Ne biste vjerovali koga sve plaćaju... I za to imam dokaze, čekam samo da me tuže, a spreman sam i da idem na poligraf", rekao je Vučić i dodao da, nažalost, ne smije o svemu javno govoriti.

"Iznenadili biste se", rekao je, "koliko je širok i značajan Miškovićev utjecaj u finansijskom i medijskom smislu. Mnogo je ozbiljniji nego što sam mogao sanjati. Mnogo para ima i ne čeka mu se ta presuda za koju tvrdi da neće biti osuđujuća".

Po Vučićevim riječima, on i njegova stranka bore se da Srbija bude moderna zemlja, demokratski ustrojena i uređena.

"I uvjeren sam da ćemo u tom poslu uspjeti i da pobjeđujemo sve one kojima je uspjeh da stvari vrate u prošlost, da Srbijom upravljaju tajkunsko mafijaški klanovi, kao što su upravljali od Zemunskog do Miškovićevog klana", rekao je Vučić.

Najavio je i unutarstranačke izbore, koji će biti provedeni u sljedećih dva do pet mjeseci, kako bi SNS bio spreman za predstojeće pokrajinske i lokalne izbore.

"Zadatak SNS-a bit će uvjerljiva pobjeda, a uvjerljivo za nas bit će više od 20, 30 i 40 posto razlike", zaključio je Vučić.