Povećanje carina
10

Vučić nakon sastanka s Hahnom: Srbija neće uzvraćati Prištini kontramjerama

FENA
Foto: Ured predsjednika Srbije
Foto: Ured predsjednika Srbije
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu s evropskim komesarom za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom sa kojim je razgovarao o potezima Prištine, kojima su uvedene i povećane carine na proizvode iz Srbije i BiH, kao i o regionalnoj stabilnosti.

Predsjednik Vučić je upozorio na moguće posljedice neodgovornog poteza Prištine o povećanju carina na srpsku robu, čime je dodatno prekršen CEFTA sporazum, istakavši da mjere Prištine vode ka punoj destabilizaciji cijelog regiona i da mogu dovesti i do dublje eskalacije sukoba, prenosi Tanjug.

Predsjednik Vučić zahvalio je komesaru Hahnu na razumijevanju situacije i na njegovoj želji da problem riješi, kao i na njegovoj pomoći Srbiji na evropskom putu, naglasivši da je za dalji napredak regiona ključno očuvanje mira i stabilnosti, kao i dalje evropske integracije.

On je istakao da je Srbija spremna da nastavi dijalog sa Prištinom, nakon što Priština povuče neodgovorne poteze.

“Srbija neće uzvraćati bilo kakvim kontramjerama, jer želi da ostane pouzdan partner kako u regionu, tako i u Evropi i svijetu”, ponovio je predsjednik Vučić.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je da dugotrajna stabilnost zahtjeva pomirenje i dobrosusjedske odnose i izrazio punu podršku naporima da se kriza riješi mirnim putem, uz poštovanje normi međunarodnog javnog prava, kao i postignutih regionalnih sporazuma.