Pregovori s Prištinom
92

Vučić nakon razgovora sa Cholletom o Kosovu: Ukazali smo šta su naše "crvene linije"

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Savjetnik američkog State departmenta Derek Chollet 12. januara je posjetio Srbiju gdje je razgovarao sa predsjednikom te zemlje Aleksandrom Vučićem. Vučić je poručio da je jedna od tema razgovora bio francusko-njemački plan za Kosovo.

Vučić je rekao da je ukazao Cholletu šta su "crvene linije" Beograda preko kojih neće preći te da ne mogu da razgovaraju o bilo kakvom obliku formalnog ili neformalnog priznanja nezavisnosti Kosova ili ustupanja članstva u UN, a što je dio francusko-njemačkog plana za Kosovo.

Francusko-njemački plan za Kosovo je plan Evropske unije za stabilizaciju i normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, a koji je podržala i Evropska komisija naglasivši da će ga integrirati u dijalog ove dvije zemlje.

Vučić se zahvalio SAD-u za podršku koju su pružili formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), ali je poručio da je nemoguće postići napredak "ako se neko stalno poziva na sopstvene pravne akte", piše VOA.

"Kad insistirate da nešto mora biti u skladu sa kako oni kažu, Ustavom Kosova, a zašto smo onda pregovarali, o čemu smo pregovarali", upitao je Vučić.

Ustavni sud Kosova je ocijenio da principi o formiranju Zajednice nisu u potpunosti usklađeni sa duhom Ustava, ali je naveo da se oni mogu uskladiti.