Treće obraćanje
121

Vučić nakon protesta: Uhapsili smo 35 siledžija, jednom policajcu su jedva zaustavili krvarenje

A. L.
Foto: Screenshot/ TV Pink
Foto: Screenshot/ TV Pink
Nakon što su večerašnji protesti u Beogradu završeni poslije intervencije pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova javnosti se još jednom, treći put danas, obratio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.
Vučić se zahvalio pripadnicima MUP-a i kazao da su podnijeli težak teret večeras.

"Država će uvijek reagovati u skladu sa zakonima i Ustavom. Niko nema pravo da ruši našu kuću. I da nanosi teške tjelesne povrede našim policajcima", rekao je Vučić.

Dodaje da su dva policajca teško povrijeđena i da je jednom "jedva zaustavljeno krvarenje". Čuvari reda su uhapsili 35 demonstranata.

"Gađali su ih kockama kojim bukvalno možete da ubijete čovjeka. O staklu koje je padalo na njih da ne govorim. Vidjet ćemo kako će biti kvalifikovano ovo djelo od strane tužilaca. Uhapšeno je više od 35 siledžija, i nastavlja se hapšenje širom grada. Ta akcija neće stati", rekao je Vučić.

Vučić ističe da će sva lica za kojima se traga tokom noći i jutra biti uhapšena.

"Gdje god se skrivali, nećete moći da se sakrijete, ni da uništite demokratiju. Pokušali ste da uništite izbornu volju", navodi Vučić.

Kaže da će pitati i predstavnike ODIHR-a i druge strane predstavnike "zašto su šutili i smijali se kada je predočeno da se pripremaju nemiri."

"Mi se srećom nismo smijali, sve smo dobro znali. Vrlo uzdržano i smireno smo reagovali. Policija je čekala, izdržala sve udare i napade. Napadali su ljudi koji drže drogu u jednoj ruci, a udarali drugom. Oni napadaju na silu, i policija nije htjela da odgovori i trpjela je teror. I poslije kažu to su ubačeni elementi. Nisu ubačeni, mi imamo dokaze, na samom mitingu ste rekli javno da ćete upasti u Skupštinu Grada Beograda", rekao je on.

U međuvremenu, Vučić je sazvao sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Podsjetimo, večeras su u Beogradu održani sedmi protesti građana i opozicije koji traže da se ponište izbori i raspišu novi zbog, kako navode, ogromnih nepravilnosti.

Protest je održan ispred Skupštine grada u koju su okupljeni pokušali ući što im nisu dozvolili pripadnici MUP-a pa je došlo do razbijanja stakala na vratima i prozorima. Nakon četiri sata protesta policija je rastjerala okupljene građane.