{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vučić najavio doživotnu zatvorsku kaznu za najteža krivična djela u Srbiji

F
FENA
12.1.2019. u 16:01
28
81
Vučić najavio doživotnu zatvorsku kaznu za najteža krivična djela u Srbiji
28
Vučić najavio doživotnu zatvorsku kaznu za najteža krivična djela u Srbiji
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u subotu pooštravanje sankcija za krivična djela i uvođenje doživotnog zatvora za najteža krivična djela.
Vučić je izjavio nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost kako od Evropske unije očekuje podršku za pooštavanje domaće kaznene politike, ocijenivši da "ako Njemačka može imati kaznu doživotnog zatvora, zašto je ne bi mogla imati i Srbija".

On je istaknuo kako policija ima "sva policijsko-operativna saznanja za najveći broj ubojstava" počinjenih u Beogradu te da je zato zavladala panika u kriminalnim krugovima.

Vučić je novinarima rekao da će biti povećane minimalne i maksimalne kazne, te da se država opredijelila za drastično povećanje kazni za sva krivična djela nasilnog ponašanja, uz uvođenje doživotne kazne zatvora za najteža djela poput nasilja u porodici, silovanja, pedofilije ili ubojstava djece, prenose beogradski mediji.

Kampanju za uvođenje doživotne kazne za ubistva djece već dvije godine u Srbiji vodi Zaklada Tijana Jurić na čijem je čelu Igor Jurić, otac petnaestogodišnje djevojčice iz Subotice koja je nestala krajem juna 2014. , a 12 dana kasnije nađena je mrtva na smetljištu.

Zaklada je osnovana godinu dana kasnije s ciljem da preventivnim djelovanjem i edukacijama poboljša sigurnost djece i sačuva uspomenu na tragično nastradalu djevojčicu. Prvi korak u kampanju bila je peticija za izmjene Zakona o policiji, nazvana "Tijanin zakon".

Vučić je, naglasivši da je uvažen prijedlog Tijaninog oca, na današnjaoj konferenciji naveo primjere kaznene politike u Srbiji i najčešće izricane kazne za određena kaznena djela, ocijenivši da se radi o "blagoj kaznenoj politici", a zbog prijedloga o pooštravanju sankcija zahvalio je premijerki Ani Brnabić i ministrima policije Nebojši Stefanoviću i pravde Neli Kuburović.

Odgovarajući na pitanje o eventualnoj sprezi pravosuđa i kriminala, Vučić je rekao kako su "99 posto sudaca časni i pošteni ljudi", ali da "u svakoj profesiji ima kukolja".

On je najavio da će sistemske mjere protiv kriminala i korupcije biti objavljene za dvadesetak dana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: