Kontroverzna izjava
153

Vučić najavio dolazak kineskog predsjednika Xi Jinpinga u Srbiju i poručio: "Tajvan je Kina"

L. S.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je dolazak kineskog predsjednika Xi Jinpinga u Beograd i pritom poručio da je Tajvan Kina. Poznato je da Kina vidi Tajvan kao otcijepljenu provinciju koja će na kraju biti pod kontrolom Pekinga i nije isključila upotrebu sile za zauzimanje ostrva.
Vučića je posljednom kontroverznom izjavom izazvao buru u međunarodnoj zajednici kad je za Informativni kanal državne Kineske globalne televizijske mreže rekao da je Tajvan Kina te da će Kina uvijek imati podršku Srbije.

"Tajvan je Kina, a na vama je šta, kada, kako ćete to učiniti, tačka. Sami donosite odluke. I uvijek ćete dobiti podršku iz Srbije", rekao je Vučić za Informativni kanal državne Kineske globalne televizijske mreže. Prethodno je novinaru rekao da mu ne treba više od 10 sekundi da obrazloži svoj stav o tom pitanju.

Malo je reći da su Vučićeve riječi izazvale buru u međunarodnoj zajednici, imajući u vidu da Kina konstantno prijeti Tajvanu vojnom intervencijom.

Dakako, Kina u posljednje vrijeme sve češće šalje prijeteće poruke o tome da će se Peking i Tajvan ujediniti, zbog čega su mnogi analitičari počeli izjave kineskog predsjednika uspoređivati s onima Vladimira Putina.

Kina planira i vojni scenarij, no iako su sve vojne vježbe zasad samo demonstracija moći, postoji mogućnost da bi jednog dana mogle postati paravan za pravi napad.

Vučić je najavio i dolazak kineskog predsjednika Xi Jinpinga u Beograd i nazvao ga "velikim srpskim prijateljem".

"Želim sada pred svima i javno reći da sam dobio potvrdu da će ove godine našu zemlju, dakle u godini drvenog zmaja, posjetiti naš iskreni prijatelj i veliki lider, ne samo Narodne Republike Kine, već rekao bih jedan od najznačajnijih svjetskih lidera, naš iskreni prijatelj kojeg želimo dočekati u najboljoj atmosferi i na najljepši mogući način" , istaknuo je Vučić.