Nervoza u Beogradu
96

Vučić na dramatičnoj prekretnici: Da li mu je Putin pomogao da lakše odabere Zapad?

D. Be.
Hoće li se Srbija konačno svrstati na stranu Zapada (Foto: A.L./Klix.ba)
Hoće li se Srbija konačno svrstati na stranu Zapada (Foto: A.L./Klix.ba)
Kažu da ako želite vidjeti političko raspoloženje vladajućeg režima u Srbiji dovoljno je da pogledate o čemu pišu beogradski tabloidi. Iako vjerovatno ni sami nisu mislili da će doći taj trenutak, na njihovom udaru sada je prvi čovjek Rusije - Vladimir Putin.
"Zar ovako, braćo Rusi: Putin zabio nož u leđa Srbiji, trampio Kosovo za Donbas", "Karte su otvorene: Goli interes", "Putin igra na Kosovo", "Slavlje u Prištini, Zagrebu i Sarajevu zbog Putinove izjave", "Svjetski sukob preko naših leđa", "Putin zbog svog rata zaboravio Srbe i Kosovo" ... Samo su neki od naslova koji govore ono što trenutni vrh Srbije zaista misli i želi od naroda da stvari posmatra isto tako.

Da se Srbija nalazi na historijskoj prekretnici slažu se mnogi analitičari, a među njima i Aleksandar Popov s kojim smo razgovarali o trenutnoj atmosferi u Beogradu i onome što predstoji kada je u pitanju put Srbije, a naročito nakon izjave Vladimira Putina koja može biti kvalitetan alibi da se Srbija potpuno okrene Zapadu.

"Treba imati u vidu da je Srbija pod velikim pritiskom Zapada i Rusije, istovremeno, i da traži izlaz. Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova, je nedavno rekla da Srbija radi određene stvari, poput glasanja protiv Rusije, koje nisu po volji Moskve i ako su prijatelji, a Rusija je pokazala da jeste zalaganjem za Kosovo, onda se prijateljstvo različito shvata", kaže Popov.

Amerikanci defiluju Beogradom, Rusi mogu "rovariti" i iznutra

On ističe da po Srbiji već danima defiluju visoki zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država, a da se čak očekuje i dolazak državnog sekretara Antonyja Blinkena.

"Možda se Srbija na neki način izuzme iz sankcija prema Rusiji zato što bi kao i Turska mogla biti neka kopča s Rusijom, a tu si i energentski interesi. U svakom slučaju će morati napraviti otklon prema Rusiji pod ovim pritiskom i sada je alibi Srbiji za takav potez, Putinova izjava kada se pozvao na kosovski presedan kada je riječ o aneksiji Donjecka i Lugansk", dodao je.

Smatra da je izjava Vladimira Putina o Kosovu i Donbasu ujedno alibi i njemu samom zašto radi određene stvari prema Zapadu,

"S druge strane, on time pokazuje da ga je baš briga za Srbiju, da je licemjerna bila odbrana interesa Srbije za Kosovo jer više nemaju moralno pravo da se zalažu u Vijeću sigurnosti ili bilo gdje protiv otcjepljenja Kosova", smatra Popov.

Srbijanski politički analitičar je mišljenja da ovo može biti prekretnica za Srbiju i politiku Aleksandra Vučića.

"To može biti neka vrsta prekretnice s tim što Vučiću nije samo problem Rusija i Putin već i prorusko raspoloženje u javnom mnijenju Srbije koje je stvarano tokom 10-godišnje vladavine SNS-a, kroz izjave zvaničnika, pa i Vučića i tabloide", dodao je.

Popov smatra da je Aleksandar Vučić u veoma teškoj situaciji jer već u junu mora sa Rusijom pregovarati o cijeni plina.

"U velikoj je nevolji s vanjskim pritiskom, kao i unutrašnjim, jer Rusija ima potencijal da podstakne sve to. Amerikanci trenutno tetoše Vučića, pa i podržavaju Otvoreni Balkan. Ne znam koliko mu daju 'fore' da se opredijeli, ali se sve više sužava taj manevarski prostor i traži da se sankcije uvedu već 'jučer'"", govori Popov.

Vučić nije očekivao da će tako brzo doći "ovaj" momenat

Amerikanci su, smatra Popov, u daleko većoj ofanzivi od evropskih zvaničnika i pokušavaju pridobiti Srbiju kroz različite ustupke i favoriziranje Srbije i Vučića kao lidera na Balkanu.

Na pitanje da li sada beogradski tabloidi žele nametnuti novo javno mnijenje u kojem Putin više nije omiljen lik, Popov kaže da je taj "posao" već počeo, ali da je vremena jako malo.

"Rusi imaju svoje ljude na značajnim mjestima. Naprimjer, ranije su uslovljavali kakva će biti vlada, da tu mora biti SPS... Pitanje je koliko mogu utjecati, ali desno orijentisane grupacije u Srbiji mogu minirati procese i organizovati proteste, ali vidjet ćemo koliko je vlast spremna da sve amortizuje", odgovara Popov.

Za kraj Popov kaže da sigurno ni sam predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije očekivao da će ovako brzo doći "prelomni trenutak".

"Vučić nije očekivao da će tako brzo doći trenutak suočavanja s posljedicama 'sjedenja na dvije stolice' i da će imati vremena usaglašavanja vanjske politike sve do ulaska u EU. No, desio se dramatičan preokret i Vučić se našao na velikoj muci. Vučiću je sada Putin dao jak argument jer je afaktički legalizovao odvajanje Kosova od Srbije", zaključio je.

Dodajmo da je iz kabineta predsjednika Srbije jutros saopćeno da se odgađa za večeras planirano obraćanje Aleksandra Vučića građanima i da će se on obratiti za sedam dana kada će govoriti, kako je najavljeno, o budućnosti Republike Srbije.