Optužbe za izdaju
787

Srbijanski tabloidi bliski Vučiću napadaju Putina: Slijedi li zahlađenje odnosa dvije zemlje

G. M.
Naslovne strane srbijanskih tabloida u izdanjima od četvrtka donose kritički, neki i napadački stav prema predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu. Tabloidi redom kritiziraju Putin zbog izjave o Kosovu.

Ruski predsjednik je prekjučer na sastanku sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterresom izjavio da su samoproglašene DNR i LNR na istoku Ukrajine postale nezavisne "po analogiji sa odlukom Međunarodnog suda pravde o situaciji na Kosovu", koju su, kako je rekao, svi podržali.

Mnogi tumače da je Putin time, praktično, priznao samostalnost i nezavisnost Kosova.

"Kurir" na naslovnici donosi tekst "Karte su otvorene: Goli interes", te dodaje da Putin svojom izjavom štiti interese Rusije u Donjecku i Lugansku, "ne vodeći računa o poziciji Srbije na Kosovu".

"Srpski Telegraf" je još oštriji, te na naslovnici donosi tekst "Zar ovako, braćo Rusi: Putin zabio nož u leđa Srbiji, trampio Kosovo za Donbas".

"Alo" također kritički navodi da je zbog Putinove izjave došlo do "slavlja u Prištini, Zagrebu i Sarajevu".

"Informer" donosi ovu izjavu na naslovnici uz opasku da "Putin igra na Kosovo".

Inače, vjeruje se da su ovi tabloidi bliski predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću te da često pišu ono što on misli. Stoga se već može pretpostaviti da bi ovakvi naslovi mogli biti najava zahlađenja odnosa Beograda i Moskve.

Srbija je od početka ruske invazije na Ukrajinu pod pritiskom da se pridruži politici zapadnih sila prema Kremlju. Iako je Beograd glasao za nekoliko rezolucija u UN-u protiv Moskve, dosad nije uvodio nikakve sankcije Rusiji.