Obraćanje javnosti
101

Vučić: Macronu i Scholzu sam u lice rekao da Srbija nikada neće prihvatiti međunarodno priznanje Kosova

T. K.
Screenshot: RTS
Screenshot: RTS
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić večeras se obratio javnosti na RTS-u nakon jučerašnjeg sastanka u Briselu poručivši da je svim zapadnim liderima, pogotovo Emmanuelu Macronu i Olafu Scholzu, rekao da se ne može pregovarati o međusobnom priznanju i ulasku Kosova u UN.

"Srbija je spremna da radi na implementaciji mnogih stvari iz francusko-njemačkog plana. Rekao sam svima da je riječ o tome da ne želim i da se ne može pregovarati o međusobnom priznanju i ulasku Kosova u UN. Za sve ostalo sam voljan da razgovaram, jer je to dobro za odnose Srba i Albanaca, važno je da pregovaramo i da razgovaramo", rekao je Vučić.

Naveo je da u Srbiji zavjerničke teorije dominantno prolaze te da iste nevjerovatno prolaze u javnosti i da je u Srbiji pogodno tlo za to.

"Nikada nismo tajno pregovarali, ništa nismo krili. Plan su usvojile sve zemlje EU, a jeste bila ideja Macrona i Scholza, koji nikog ništa nisu pitali. Bilo je uzmi ili ostavi. Oni su mi saopštili posljedice, a to je zaustavljanje evropskih integracija, direktno povlačenje investicija... Vaša zemlja bi ostala izolovana, rekli su", kazao je.

Dodao je da su rekli - uzmite ili ostavite.

"Kada gledate državu, ne možete da se rukovodite samo emocijama, morate da razmišljate šta su posljedice", istakao je.

Naglasio je da je Srbija ozbiljna država i da su neko ko im se suprotstavio 1999. godine.

"Što se Prištine tiče, šta god da urade, čuvaju ih. Dio mog tima je očekivao da će oni izaći sa saopštenjem da Kurti ne prihvata ZSO, a ja sam znao da se to neće desiti", naveo je.

Poručio je da su mediji objavljivali dijelove prijedloga i da su objavljivani samo loši prijedlozi, a da je bilo dobrih - i o SPC, kao i o ZSO.

"Ja kažem da nemam šta da krijem, ovo nam je postavljeno: 'Ili hoćete ili nećete'. Borellova izjava je vrlo neodređena, ja sam govorio o konceptu ili okviru. Spremni smo da razgovaramo o svim temama, i to bi dovelo do normalizacije", naveo je.