Beograd
73

Vučić: Da sam najavio sankcije Rusiji Vulin ne bi bio sankcionisan, Kurti želi Srbiju uvući u sukob sa NATO-om

F. H.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je prilikom gostovanja u jutarnjem programu na srbijanskoj tv stanici iznio niz tvrdnji o ekonomskoj, vojnoj snazi Srbije, odnosima sa Kosovom i ratu u Ukrajini.

Aleksandar Vučić je rekao da Albin Kurti priča neistine kada tvrdi da se Kosovo naoružava zbog srpskih baza u kopnenoj zoni bezbjednosti.

"Postoje naše baze tamo još od sukoba sa NATO-om, sada ih ima i manje. On traži dovoljan razlog za besmislice koje izgovara, da uvuče Srbiju u sukob sa NATO-om. To je njihova politička želja i mi to moramo da izbjegnemo", kazao je Vučić

Vučić je kazao i da premijer Kosova ima komplekse te da se prilikom davanja izjava kod njih vidi nervoza.

"Kurti nije zainteresovan za investicije, a ja jesam. Mi moramo biti spremni da čuvamo našu zemlju i da je sačuvamo od bilo kakvog napada. Zato ulažemo u našu vojsku. Naši troškovi se tu mjere u milijardama eura", rekao je Vučić.

Naglasio je da je snaga srpske vojske 12 puta po svojoj vatrenoj moći i ljudskim kapacitetima veća u odnosu na prije 10 godina i da se ulaže ogroman novac u Vojsku Srbije.

"Uzeli smo 118 'hamera' od Amerikanaca, 66 je stiglo. Na to smo nakačili i 'mistral', negde 'kornete'…Sve što danas leti u srpskom vazduhoplovstvu je do zuba naoružano. Mi smo ranije imali letjelice koje su služile samo za transport, danas imamo čak i te do zuba naoružane tako da mogu da se suprostave svakom i na zemlji i u vazduhu”, rekao je Vučić.

Kako je rekao, on je vrhovni komandant i njegov posao je da se time bavi.

"Nisam od onih koji oblače uniformu i vole da šalju ne znam kakve poruke. Nadam se da nikad neće biti potrebe da obučem tu uniformu. Suviše sam mator da bih bio rezervista, ali ako zatreba da otadžbinu branim uvijek ću se odazvati. Dok me ne vidite u uniformi dobro je", rekao je Vučić.

O sankcijama koje je SAD uvela Aleksandru Vulinu šefu BIA-e rekao je da su vid pritiska na njega i da ne bi bile uvedene da je samo najavio da će Srbija uvesti sankcije Rusije.

Vučić je kazao da rat u Ukrajini ide u potpunu katastrofu i da nijedna strana ne smije sebi dozvoliti da izgubi. Naveo je da se radi o ratu iscrpljivanja i da se nada da će u martu ili aprilu doći do primirja.

"Plašim se da će rat ići u mnogo gorem smjeru i da će ići u katastrofu. Plašim se da ni jedni ni drugi ne smiju da izgube. Da taj rat prestane, tako bismo lijepo živjeli. To je rat iscrpljivanja u kojem svi mi stradamo. Ja se nadam da ćemo negdje u martu ili aprilu imati primirje. Tako bismo lepo živjeli samo da taj rat na godinu, dvije ili tri prestane", kazao je Vučić.

Izjavio je Vučić i da je Republika Srpska stvarana voljom i željom srpskog naroda na teritoriji BiH, koji je prvobitno želio da ostane da živi u Jugoslaviji, a zatim i da oformi svoj entitet u kom bi mogao slobodno da se osjeća, baštini svoje pravo i drži se Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Vučić je time zaboravio da je Dejtonski mirovni sporazum potpisan 1995. godine i da su ciljevi koje je Skupština tzv. Srpske Republike Bosne i Hercegovine postavila podrazumijevali etničko čišćenje i razgraničenje od drugih naroda koje nije bilo moguće ostvariti bez mnogobrojnih zločina koji su uključili i genocid.

"Srbija podržava Dejtonski mirovni sporazum. Sve što je dogovoreno u Dejtonu, sve što je dogovor tri naroda u BiH i što je u skladu sa Dejtonskim sporazumom, mi ćemo da podržimo", rekao je Vučić.

Vučić je istakao da se ne slaže sa ocjenom Aide Ćorović da je predstojeće zajedničko obilježavanje 28 godina od Oluje u Prijedoru "dokaz da je Republika Srpska genocidna tvorevina".

"Republika Srpska nije genocidna tvorevina. Razlikujemo se od mnogih drugih jer smo spremni da govorimo o zločinima koje su pripadnici našeg naroda počinili i nad Bošnjacima i nad pripadnicima drugih naroda, ali se plašim da niko od njih nije spreman da govori i sasluša bilo šta kada je riječ o zločinima nad pripadnicima srpskog naroda", dodao je Vučić.

On je poručio da ne misli da treba da se Srbi stide predstojećeg obilježavanja.

"Da, idemo da obilježavamo težak i užasan zločin kakav je bilo etničko čišćenje srpskog naroda iz Hrvatske ili dobrog dijela tadašnje Republike Srpske Krajine, i ne mislim da toga treba da se stidimo", rekao je Vučić.