Nakon incidenta
422

Vučić: Albanska teroristička banda uz pomoć EULEX-a "utjeruje strah u kosti" Srbima na Kosovu

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić kazao je večeras nakon zasjedanja Vijeća nacionalne sigurnosti te zemlje kako je Marko Đurić večeras otet i pretučen, a da su "albanskim teroristima" pomagali EULEX i dvojica srbijanskih državljana koji su naoružani dugim cijevima krenuli na goloruki narod.

Istakao je da, dok su Zapadnjaci govorili Srbiji da budu mirni i ne šalju vojsku i policiju na granicu, teroristička banda je upala u Sjevernu Mitrovicu, bacila šok bombe i pretukla koga god je stigla.

"Uhapsila je Marka Đurića zato što im je u skladu sa sporazumom pisao tri puta ili da pokažu da im se ne sviđa šta misli o njihovoj terorističkoj državi i ne slaže se s odlukom većine zapadnih zemalja da se Kosovu prizna nezavisnost. Tukli su ga naočigled svih. Dostavit ćemo snimke javnosti. Nakon toga, banda terorista se fotografisala. Naoružani dugim cijevima napali su goloruk narod", kazao je Vučić.

Optužio je EULEX kako je pomogao Albancima da utjeraju strah u kosti Srbima na Sjeveru Kosova. Također, najavio je kako će svi oni koji su učestvovali u otmici Marka Đurića i batinanju, odgovarati pred sudovima Republike Srbije jer su počinili više krivičnih djela.

"Veoma interesantno je da smo cijeli dan slušali o tome kako se pozivaju obje strane na mir, pa pitam građane Srbije šta je to Srbija uradila, šta smo mi nekome napravili? Jesmo li pretukli nekoga, ponižavali nekoga ili su oni tukli naše novinare i čovjeka koji je glavni pregovarač za Prištinu? Srbija nikada nikom neće da prijeti. Doživjela je brojna poniženja, preživjela ih je, ali Srbija neće nikome dozvoliti da uništi njen narod. To je jasna i nedvosmislena poruka", kazao je.

Poručio je kako će dati sve od sebe da sačuvaju mir, ali da neće nikome dozvoliti da ugrozi sigurnost njihovih građama.

"Ovo je danas za nas bio veliki nauk. Čekali smo i željeli da reagujemo mirno, što i činimo, osim što ćemo u budućnosti stvari nazivati pravim imenom. Dobio sam pismo Srpske liste, ali mi nećemo da odlučujemo u njihovo ime. Moj savjet je da donesu odluku hladne glave oko ostanka u albanskoj vladi", rekao je predsjednik Srbije.

Istakao je kako je besmisleno govoriti o nastavku briselskog dijaloga , te da će odnijeti odluku hladne glave, ali da će biti mnogo promjena.

"Albanci lažu, njihov plan nije uspostave zajednicu srpskih opština već kao nevladinu organizaciju. Težak dan za nas. Albanski teroristi htjeli su pokazati da imaju moć i podršku zapadnih sila, što su i dokazali. Mi ćemo sačuvati naš narod na Sjeveru Kosova koji treba da bude spokojan i miran. Srbija nikom neće dozvoliti da bude napadnut ili protjeran sa svog ognjišta", zaključio je Vučić.

Podsjećamo, u Kosovskoj Mitrovici policija je danas uhapsila direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića. Njemu su kosovske vlasti zabranile ulazak u državu, ali je Đurić na svoju odgovornost prekršio odluku.

Đurić je prebačen u odjeljenje pritvora Kosovske policijske službe u Prištini. Nakon nekoliko sati odvezen je na granicu sa Srbijom gdje su ga preuzeli srbijanski pripadnici snaga sigurnosti.