Regija
0

Vojska Srbije dobila dva nova helikoptera, sljedeće godine stižu migovi 29

FENA
Vojska Srbije (VS) preuzela je danas dva transportna helikoptera Mi-17, koja su kupljena u Rusiji.

Na svečanosti primopredaje helikoptera predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je kako je VS poslije 36 godina dobila nove helikoptere, a da je posebno zahvalan Ministarstvu obrane na uštedama i svima koji su pomogli da se helikopteri kupe za 25 milijuna eura, javio je Tanjug.

"Ovo nije mali novac za nas, ali očekujem da naši vojnici budu još zadovoljniji napretkom i velikim pomacima u lovačkoj avijaciji. Ovi helikopteri uskoro će biti uvedeni u upotrebu. Probni letovi biće 1. i 4. srpnja, a onda ulaze u redovno naoružanje Vojske Srbije", rekao je Vučić.

Najavio je nova ulaganja u VS, među kojima i nabavku migova 29, za što će sljedeće godine Srbija izdvojiti značajna sredstva.

"Zbog isteka resursa, i nemogućnosti da našim migovima patroliramo nebom, Srbija mora nabavi nove lovačke avione. Čekamo odgovor ruske strane, pa ću onda moći reći više detalja", dodao je Vučić.

Po njegovim riječima, novi mig 29, bez oružja, košta oko 45 milijuna eura, dok cijena za zrakoplov s minimalnim naoružanjem raste na 65 milijuna eura.

"To je ogroman novac za nas, a ako nabavljate dva ili četiri, onda to može biti i do 250 milijuna eura. Mi to moramo i želimo i nadamo se da ćemo naići na razumijevanje u vladi. Ali morat ćemo uštedjeti na drugim stvarima", rekao je Vučić.

"Srbija vodi miroljubivu politiku i smiju mi se kada parafraziram Broza, ali živimo i radimo kao da rata neće biti, ali trudimo se da očuvamo naše kapacitete i da ih svakodnevno unaprjeđujemo", dodao je.

Helikopter Mi-17 ima nosivost od 4500 kilograma i može razviti maksimalnu brzinu od 262 kilometara na sat.

Može ponijeti 36 putnika ili 24 padobranca i 12 ranjenika.

Dužine je 18,6 metara i visine 4,7 metara, dok je maksimalna težina pri polijetanju 13 000 kilograma.