{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlast i vojska Srbije skrivali haške optuženike

A
22.6.2012. u 15:45
8
5
Vlast i vojska Srbije skrivali haške optuženike
8
Vlast i vojska Srbije skrivali haške optuženike
Tužilaštvo za ratne zločine Srbije pokrenulo je krivični postupak protiv 13 osoba za koje se sumnja da su pomagale skrivanje haških optuženika. Kako je saopšteno danas u Beogradu, general u penziji i dva lokalna funkcionera su pod istragom, a biće saslučan i bivši direktor BIA-e Rade Bulatović.
Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević je, na konferenciji za novinare, saopštio da je u toku krivični postupak protiv osoba za koje se sumnja da su učestvovali u pomaganju i skrivanju Ratka Mladića i StojanaŽupljanina, da su Radovanu Karadžiću pomagali članovi najuže familije i da je Stojan Župljanin imao najorganizovaniju grupu pomagača.

Vukčević je rekao da se zbog pomaganja u skrivanju Ratku Mladiću vodi krivični postupak protiv šest osoba, od kojih je jedan general u penziji koji je bio visoki funkcioner vojne bezbjednosti.

Na pitanje novinara da li se radi o Aci Tomiću, Vukčević nije želio da odgovori, ali je otkrio da je za njega je data naredba o sprovođenju istrage.

"Za pomaganje u skrivanju Ratku Mladiću u toku je krivični postupak protiv šest lica od kojih je jedno visokopozicionirano vojno lice u penziji dok su ostali sa njim u rodbinskoj vezi, ali se mogu procesuirati", kazao je Vukčević i podsjetio da se pred sudom opšte nadležnosti zbog pomaganja Mladiću vodi postupak još protiv deset lica.
Vukčević je naglasio da postupkom protiv "jataka" žele da zaokruže, kako je rekao, hašku priču.

Iznoseći detalje o skrivanju Ratka Mladića u Beogradu srbijanski tužilac za ratne zločine je rekao da se Mladić početkom 2006. godine skrivao u jednom malom mjestu kod Beograda i da je bio na "dohvat ruke".

"Da budem precizan na 200 metara. Pošto policija nije mogla da uđe u kuću gdje se skrivao pozvali su vlasnika i rekli mu da se javi u stanicu policije u Čukarici. Pretres objekta nije izvršen, a Ratko Mladić ga je napustio dva dana nakon ove akcije. Po nama postupano je krajnje nepofesionalno i traljavo", ocijenio je Vukčević i dodao de se Mladić u narednih pet godina krio u Lazarevo gdje je i uhapšen.

Vukčević je rekao da je bivši šef BIA Rade Bulatović znao za 11 adresa na kojima se Ratko Mladić skrivao i da je naredio da se uhapse njegovi pomagači Đogo i Ristić i da nije čekao da ga odvedu do njega. On je najavio da će Bulatović biti saslušan zbog skrivanja, ne samo Mladića, već i Stojana Župljanina.

Prema riječima Vukčevića, Radovanu Karadžiću su u skrivanju pomagali najviše članovi porodice, ali su još neki ljudi znali ko je Doktor Dabić.

"Pomagao mu je brat Luka i njegova najuža porodica koja se ne može procesuirati. Nemamo dokaze da je u njegovom skrivanju pomagao pisac Momo Kapor koji je bio čest gost u Klubu književnika", naveo je Vukčević.

Novinarima je rečeo i da je Goran Hadžić, nakon što je protiv njega podignuta optužnica, informaciju dobio iz Haga i da je informacija "procurela" od jedne saradnice Karle del Ponte koja je o tome obavijestila jednog beogradskog advokata.
Vukčević je rekao i da su potpuno razotkrivena kretanja i sve osobe koje su bile u kontaktu sa svim haškim optuženicima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: