Podržao proteste
61

Vladika Grigorije u Podgorici: Niko više na nas ne može pokazivati kao na divljake

A. D.
Vladika Grigorije, bivši episkop zahumsko hercegovački, došao je večeras iz Njemačke u Podgoricu kako bi podržao episkope, sveštenstvo i ostale sudionike protesta protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Grigorije je istakao da u Njemačkoj živi biše od 600.000 pravoslavnih Srba i oko 3.000.000 pravoslavnih kršćana koji se dive borbi srpskog naroda u Crnoj Gori, prenosi RTRS.

"Niko više na nas ne može da pokazuje kao na divljake, nego kao na ljude koji se bore dostojanstveno za pravdu, za kršćansku pravdu i vrijednosti na kršćanski način. To je velika nada za sve nas i zato sam morao biti večeras ovdje kao episkop našeg naroda tamo, ali i kao neko ko je zahvalan vama što ste bili s nama kad je bilo nama teško u Hercegovini i u Bosni i u svim krajevima gdje živi naš narod", rekao je Grigorije.

Vladika je objasnio da ne postoji nijedna Crkva, nijedan grad u toj velikoj zemlji u koju sad svi žele da idu iz raznih razloga, a najviše iz razloga što postoji zakon o neotuđivoj vjerskoj slobodi i podsjetio da su Nijemci međusobno ratovali trideset godina, da bi na kraju shvatili da nema ništa važnije ni vrednije od ljudske ličnosti i da je najveći ljudski grijeh gaziti bilo čiju slobodu.