Zdravlje je prioritet
260

Vladika Grigorije kritikovao crkvu: Usmjeriti novac u bolnice, a ne u bogomolje

R. D.
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Vladika Grigorije, sadašnji episkop dizeldorfski i njemački, a ranije zahumsko-hercegovački i primorski, kritikovao je finansijske prioritete crkve kojoj pripada u vrijeme pandemije.

U trenutku kada je zdravstveni sistem u Srbiji pred kolapsom i kada bolnicama nedostaje gotovo sve od opreme i materijala, do kisika, Vlada Srbije donijela je odluku da za Srpsku pravoslavnu crkvu iz budžetske rezerve izdvoji milijardu dinara (skoro 17 miliona KM) za izgradnju Hrama Svetog Save na Vračaru.

Kako piše Danas, istovremeno za Novi Pazar, gdje je situacija najkritičnija i gdje ljudi umiru po hodnicima ili čak i ne stižu do bolnice, bit će izdvojen 91 milion dinara (1,5 miliona KM).

Ovu vijest komentarisao je vladika Grigorije kazavši kako je više puta govorio da ne treba graditi toliko crkava, jer imamo bolnice u kojima nema peškira, papira, gde je sve zapušteno.

"Teško je gledati sve to jer i to je odraz naše crkve", kazao je Grigorije koji je još kao episkop u Hercegovini 2013. godine donio preporuku da se na teritoriji kojom je tada upravljao do daljnjeg ne grade hramovi.

Tada je on kazao kako na ovaj način želimo da preporučimo svima koji su imali ili će imati namjeru da prilažu novac u izgradnju hramova, da planirana sredstva daju za uređenje ili izgradnju vrtića, škola, zdravstvenih ustanova i humanitarnih organizacija.

Vladikine riječi tada su naišle na osudu najtvrđeg krila SPC i tvrdokornih vjernika.