Regija
111

Vinko Puljić žene nazvao "štracama", internet odgovorio na prigodan način

Klix.ba
Vinko Puljić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Kardinal vrhbosanski Vinko Puljić našao se u centru pisanja regionalnih portala nakon što je žene koje stupaju u seksualne odnose prije braka nazvao štracama.

Štraca je kolokvijalni, uglavnom dalmatinski izraz italijanskog porijekla, a odnosi se na žene za koje građani nemaju poštovanja i koja se često smatra osobom "niskog morala".

Puljić je neslavnu poruku odaslao prilikom proslave blagdana Gospe Loretske u zadarskom naselju Arbanasi.

"Mi danas slavimo posebnu ženu, Gospu Loretsku, majku nazaretskog doma, majku crkve, Mariju, najdostojanstveniju ženu u kojoj gledamo kako obnoviti dostojanstvo porodičnog doma. Žene se ne bi trebale upuštati u tjelesna zadovoljstva prije braka, što je postalo učestalo u zadnje vrijeme, kako bi isprobale koji će muž biti dobar. Pazite da tako ne bi postale štrace", rekao je Puljić prilikom obraćanja vjernicima.

Njegov govor je izazvao nezadovoljstvo i bijes koji se ubrzo proširio internetom, a cijeli slučaj poprimio je i šaljivu notu kroz prigodne FB stranice, memove i komične fotografije kojima se daje do znanja kako vjerski poglavari ne bi trebali imati utjecaj na seksualni život vjernika te onih koji to nisu.