Zakazana sjednica
14

Vijeće sigurnosti UN-a zasjeda u ponedjeljak zbog vojske Kosova

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da će sjednica Vijeća sigurnosti UN-a, koju je Srbija tražila zbog formiranja vojske Kosova, biti održana u ponedjeljak, 17. decembra i biće otvorena za javnost.

"Predsedavajući Vijećem sigurnosti UN-a iz Obale Slonovače zakazao je hitnu sednicu za ponedeljak u 15.00 sati na osnovu zahteva Srbije. Sednica će biti otvorena za javnost i na njoj će govoriti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić", rekao je Dačić za Tanjug.

Vučić je najavio da će na sjednici Vijeća sigurnosti "reći istinu o tome koliko je Srbija truda i energije uložila za komporimis sa Prištinom i koliko drugi to nisu željeli".

"To ću u lice da kažem onima koji su se pravili da podržavaju dijalog i kompromisno rešenje", rekao je Vučić za Televiziju Prva.

On kaže da će na sjednici ukazati da je Beograd prihvatio Briselski sporazum, koji je "težak" i da je "sve iznio na svojim plećima znajući da je Srbiji potreban mir", dok Priština, kako tvrdi, nije ispunila ni jednu stavku.

Vučić je naglasio da Srbiji ne trebaju novi sukobi i ratovi, te napomenuo da je kompromis sa Prištinom jedini spas za Srbiju, ali da nisu ni blizu nikakvom rješenju, niti se o njemu trenutno razgovara.