Najranije 17. decembra
0

Vanredni parlamentarni izbori u Srbiji bit će održani do kraja godine

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik srbijanske Skupštine Vladimir Orlić kazao je u četvrtak da će izvanredni parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji biti održani do kraja godine.

Orlić je ponovo kako je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao da se izbori u Srbiji mogu održati najranije 17. decembra.

"To je u skladu s onim što je opozicija tražila, mada je teško to ispratiti, pošto oni čas traže jedno, čas drugo, a ni sama procedura im nije baš najjasnija", rekao je Orlić gostujući u programu Radiotelevizije Srbije.

Prema njegovim riječima, opoziciji se na izbore ne izlazi i želi doći na vlast bez izbora jer su svjesni kako na izborima nemaju šansi.

"Oni su čak tragične događaje iz maja zloupotrijebili pretvorili ih u svoju predizbornu kampanju", kazao je Orlić.

Građani će, kako je rekao, glasati po tome "ko se bori da im osigura veće plate i penzije, ko gradi autoceste, ko gradi bolnice, ko osigurava radna mjesta" te dodao da građani Srbije znaju da je to samo jedna strana.

Srbijanska proeuropska opozicija zatražila je od predsjednika te zemlje Aleksandra Vučića da se vanredni parlamentarni i beogradski izbori održe do kraja godine.

Više stranaka koje diljem Srbije organiziraju proteste "Srbija protiv nasilja" potpisalo je dokument o saradnji pod nazivom "Dogovor za pobjedu" o zajedničkom izlasku na izbore.