"1 od 5 miliona"
54

Val masovnih protesta u Srbiji: Građani izašli na ulice Novog Sada, Užica, Smedereva...

Klix.ba
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Protesti "1 od 5 miliona" održani su večeras u više gradova Srbije, a na njima su se obratili neki od govornika sa masovnih protesta u Beogradu.

Među govornicima su glumac Branislav Trifunović i Nikola Kojo, te bivši sudija Zoran Ivošević.

Treći protest u Novom Sadu pod parolom "Jedan od pet miliona - Stop krvavim košuljama" počeo je okupljanjem građana ispred Srpskog narodnog pozorišta, a nastavio se sada već ustanovljenom rutom do zgrade RTV.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Prethodno je pročitan proglas koji je potpisalo više stotina umjetnika i kulturnih radnika, koji su podržali proteste. Novosadski glumac Milorad Kapor i glumac i prvak Drame Srpskog narodnog pozorišta Radoje Čupić održali su govore.

Oorukom "Novi Sad mora biti slobodan grad“ počeo je treći po redu protest "1 od 5 miliona – Stop krvavim košuljama“.

U Užicu je protest održan pred gradskom kućom. Užički publicista, pisac i novinar Zoran Filipović ponovio je zahtjeve, a proteste su podržali i užički malinari.

Poslije skupa pred gradskom kućom okupljeni su se uz zastave i pištaljke uputili na šetnju glavnom užickom ulicom, prenosi RTS.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Prvi put je održan protest u Leskovcu pod parolom "Stop odumiranju Leskovca".

Protesti su završeni protestnom šetnjom od Narodnog muzeja pored Gradske uprave do Kulturnog centra.

I u Smederevu su održani prvi protesti pod nazivom "1 od 5 miliona - Smederevo". Okupljeni su od Trga "Karađordev dud" prošetali glavnim gradskim ulicama ne ometajući saobraćaj, da bi na glavnom gradskom trgu završili protest, koji nije imao organizovane govornike ni goste.

Treći protest "1 od 5 miliona" održan je u Kruševcu, a na Trgu glumaca obratio se i glumac Branislav Lečić. Protesti su završeni šetnjom do zgrade Gradske uprave.

Protesti "1 od 5 miliona" održani su i u Vranju. Građani su se okupili u centru grada u pješačkoj zoni.

Nosili su transparent "Vranje bez straha - 1 od 5 miliona". Obratili su im se hirurg Vukašin Antić i profesorica Univerzieta u Nišu Tamara Milenković Kerković.

Nakon obraćanja, okupljeni građani pošli su u šetnju centralnim ulicama grada.