Boris Tadić
0

'Ukidanje viza veliki je dan za zapadni Balkan'

FENA
Srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu da je ukidanje viza za ulazak u Europsku uniju veliki dan za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije i da to predstavlja dodatni motiv za provedbu potrebnih reformi za približavanje europskim integracijama.
  • Ovo je velik dan za građane Srbije i konrektno postignuće na putu prema europskim integracijama, rekao je Tadić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa povjerenikom za pravosuđe i unutarnje poslove Jacquesom Barrotom i povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom.

  • Generacija koja je odrasla u izolaciji, koja nije bila u mogućnosti putovati i vidjeti kako ljudi žive u Europi, nije imala bitnih motiva za sudjelovanje u teškim reformama koje su potrebne da bi se postigao bolji život. Stoga mislim da je ovo veliki dan za sve građane Srbije, ali i za građane Makedonije i Crne Gore i iskreno se nadamo da će vizna liberalizacija uskoro uslijediti i za građane Bosne i Hercegovine i Albanije, izjavio je Tadić.

Ministri unutarnjih poslova zemalja članica EU-a donijeli su u ponedjeljak odluku o ukidanju viza za građane Srbije, Makedonije i Crne Gore, koja će se stupiti na snagu 19. prosinca.

Od 19. prosinca građani tih triju zemalja, ali samo oni s biometrijskim putovnicama, moći će putovati u zemlje Europske unije osim u Veliku Britaniju i Irsku. Bez viza će moći putovati i u Norvešku, Švicarsku i Island te u dvije nove članice EU-a koje još nisu dio schengenskog prostora, Bugarsku i Rumunjsku.

Ta odluka proširit će se naknadno i na Bosnu i Hercegovinu i Albaniju kada ispune uvjete za to, a prema procjenama, to bi se moglo dogoditi do početka ljeta sljedeće godine.

Građani Srbije, Crne Gore i Makedonije koji imaju biometrijske putovnice moći će ostati unutar schengenskog prostora do 90 dana i nemaju pravo na rad.

I povjerenik Olli Rehn je istaknuo da je ovo "veliki dan" za građane triju zemalja i važan korak na putu prema EU.

Upitan podržava li viznu liberalizaciju za građane Kosova, Tadić je rekao da Srbija podupire ukidanje viza "za sve građane na zapadnom Balkanu, pa tako i za građana Kosova, koje je južna srpska pokrajina i tamošnji građani ujedno su i građani Srbije".