Prvo ekonomija
2

U Washingtonu počinje važan susret čelnika Srbije i Kosova, moguće velike teme

I. P.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Republike Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti borave danas u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje će učestvovati u razgovorima o ekonomskoj saradnji između Beograda i Prištine, a koje organizuje Bijela kuća.

Kako je ranije najavljeno, Washington očekuje veiki pomak u odnosima Srbije i Kosova. Ipak, ostaje pitanje da li će neka druga važna pitanja biti na stolu.

Specijalni savjetnik američkog predsjednika, Richard Grenell, izjavio je da će biti govora samo o ekonomskim pitanjima, ali nije isključio mogućnost da se u nastavku u razgovorima otvore i druga.

Susret će trajati dva dana, što možda aludira da će Sjedinjene Američke Države omogućiti razgovor o generalnom političkom problemu između dvije države.

"Naš dogovor za ovaj sastanak bio je da razgovaramo o velikim infrastrukturnim projektima koji integrišu ekonomije Kosova i Srbije", rekao je Hoti za prištinsku televiziju T7.

Hoti je naveo da je važno dotaknuti sve teme na sastanku delegacija Kosova i Srbije u i ponovo istakao "uzajamno priznavanje dveij zemlje, a zatim i normalizaciju odnosa".