Vrhunac kvaliteta
0

U Srbiju uskoro stižu Stadlerovi brzi vozovi koji idu 200 na sat

SRNA
Vozovi će saobraćati na relaciji Beograd - Novi Sad (Foto: Shutterstock)
Vozovi će saobraćati na relaciji Beograd - Novi Sad (Foto: Shutterstock)
Prvi voz za brzine do 200 kilometara na čas, koji je Srbija naručila od eminentne švajcarske kompanije Stadler, bit će isporučen za pet mjeseci, najavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Beogradu Tomislav Momirović.

Tokom posjete Stadlerovim pogonima u Cirihu, Momiroviću i delegaciji iz Srbije, pokazane su elektromotorne garniture koje će biti isporučene Srbiji, a eksperti kompanije su predstavili proizvodne kapacitete, način rada i kompletnu ponudu.

"Pokazali su nam, u fazi montaže, prve brze vozove koji će saobraćati 200 kilometara na sat od Beograda do Novog Sada. Isti vozovi saobraćaju švajcarskim i austrijskim brzim prugama i predstavljaju vrhunac kvaliteta u sigurnosti", rekao je Momirović.

On je istakao da je Srbija zainteresovana za strateško partnerstvo sa kompanijom Stadler u namjeri da, ako se stvore uslovi, i u Srbiji bude pokrenuta proizvodnja ovih najmodernijih vozova.

Brza pruga Beograd - Novi Sad za brzine do 200 kilometara na sat, bit će završena do kraja godine, nakon čega slijedi testiranje pruge i vozova, dok će građani početkom naredne godine moći da putuju novim i modernim vozovima, saopćilo je resorno ministarstvo Srbije.